Mostarski Židovi proslavili Pesah u prostorijama Franjevačkog samostana

Autor: Fena

MOSTAR - Mostarski Židovi proslavili su u noći između petka i subote Pesah u prostorijama Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla (Campanilu) u Mostaru, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Gradske uprave Mostara.

Franjevački samostan na čelu s gvardijanom fra Ikom Skokom organizirao je Seder večeru za sve Židove u Mostaru i njihove goste. Na slavlju su sudjelovali i mladi Židovi iz Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru i oni su predvodili molitvu. Slavlje Seder večere započelo je molitvom i čestitkama.

Potpredsjednica Židovske općine Mostar Erna Danon-Cipra rekla je kako je slavlje Pesaha, središnjeg židovskog blagdana, u prostorijama Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla jedinstveni događaj, te veliki znak međureligijskog dijaloga u Mostaru. Ona tvrdi kako je to prvi put u povijesti da je jedan franjevački samostan u svijetu organizirao slavlje najvećeg židovskog blagdana u svojim prostorijama.

Zahvalila je franjevcima Mostara za taj veliki dar njima Židovima, ali i veliki znak međureligijskog dijaloga i suradnje u gradu na Neretvi. Danon-Cipra je naglasila da se duboko nada kako će se međureligijski dijalog i dalje razvijati na dobrobit svih. Zahvalila je svima koju su čestitali Pesah i uputili dobre želje tim povodom.

Na slavlju je sudjelovalo i najstarija članica Židovske općine Mostar 87- godišnja  Cilika Botić r. Altkorn.

Na pitanje što je bio motiv da se Seder večera organizira u Franjevačkom samostanu,  fra Iko Skoko je odgovorio kako židovska zajednica u Mostaru nema sinagoge ni svojih adekvatnih prostorija te da je logično da velika zajednica, kao što je Franjevački samostan sv. Petra i Pavla, pomaže male religijske zajednice.

Čestitku u povodu blagdana Pesaha uputio je i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, navodi se u priopćenju.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI