fbpx

MOTIVI ZA HRVATSKI EURO Nikola Tesla najpopularniji prijedlog građana

Autor: Večernji list

Komisija za novac Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici utvrdila konačni prijedlog motiva za nacionalne strane budućih hrvatskih eurokovanica.

Prijedlog će razmotriti Nacionalno vijeće za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj i o čemu će Vlada donijeti zaključak. Građani su u web anketi na stranici euro.hr i u strukturiranom nacionalnom istraživanju iznijeli više od 11000 slobodnih prijedloga, a među njima se dominantno izdvojio motiv Nikole Tesle.

Pojedinačno je Teslu predložilo 2599 građana, što čini više od 20% svih prijedloga. Tesla je, kao što se vidi na listi u nastavku, dobio dva i pol puta više glasova nego drugo rangirani prijedlog.

Nikola Tesla – 2599 glasova; 22,8% od svih glasova

kravata – 1063 glasa; 9,3% od svih glasova

vukovarski vodotoranj – 419 glasova; 3,7% od svih glasova

hrvatski pleter – 358 glasova; 3,1% od svih glasova

pas dalmatiner – 311 glasova; 2,7% od svih glasova

vučedolska golubica – 276 glasova; 2,4% od svih glasova

Plitvička jezera – 223 glasa; 2% od svih glasova

pulska Arena – 210 glasova; 1,8% od svih glasova

Franjo Tuđman – 143 glasa; 1,3% od svih glasova

hrvatski grbovi – 136 glasova; 1,2% od svih glasova

kralj Tomislav – 127 glasova; 1,1% od svih glasova

zagrebačka katedrala – 123 glasa; 1,1% od svih glasova

Luka Modrić – 100 glasova; 0,9% od svih glasova

Kako navodi HNB, osnovni kriteriji za odabir kojima su se pri odlučivanju vodili članovi Komisije za odabir i Komisije za novac jesu prihvatljivost motiva najširem dijelu javnosti, neovisno o regionalnoj pripadnosti, dobi, svjetonazoru ili političkom opredjeljenju te njegova djelotvornost da bude nacionalni simbol, odnosno da postiže visok stupanj identifikacije u najširoj javnosti.

Grafički oblikovane motive nacionalne strane kovanica eura Hrvatska narodna banka sredinom listopada ove godine poslat će Europskoj komisiji i Vijeću Europske unije, odnosno na odobrenje svim članicama europodručja.

Autor: Večernji list

ZADNJE VIJESTI