fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Mračno lice predsjednika Suda BiH Ranka Debevca

Autor: dnevno.ba

Dok regionom tutnji afera zloupotrebe moći i seksualnog zlostavljanja slabijih i nemoćnih, slične teme otvaraju se i u Bosni i Hercegovini. Tako je poznata glumica Hasija Borić otkrila da je i među bh. elitom bilo sličnih stvari, piše Avaz.

Bez vezivanja te afere s pojedincima iz Suda BiH, ipak se, nakon polemike Ranka Debevca s našim novinarom, otvaraju pitanja da li čelni ljudi institucija, koje moraju biti moralni primjer, zaista rade u skladu s tim principima.

Naime, Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH, ne koristi svoj položaj smo za javno pokazivanje vlastite političke i društvene moći neuobičajeno prisnim vezama s direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije ili kafanskim sjedeljkama s ljudima iz vlasti.

Debevec, koji u javnosti želi ostaviti utisak dobroćudnog pravosudnog funkcionera posvećenog isključivo svom poslu, izgleda da ima i svoju tamnu stranu, gdje s pozicije moći predsjednika Suda utječe na živote običnih uposlenika najviše pravosudne institucije u BiH.

Priča uglavnom počinje od dolaska Debevca na čelo Suda BiH. Zloupotrebljavajući svoj položaj i podređenu poziciju nekih od uposlenica Suda BiH, Debevec je, prema navodima naših izvora, započeo emotivnu vezu s A. Ć., uposlenicom Suda BiH.

Koliko je veza bila ozbiljna (u međuvremenu se A. Ć. udala), govori i podatak da su njih dvoje zajedno automobilom putovali i u Španiju, gdje Debevec koristi drugo ime i posjeduje stan na moru. Naši izvori tvrde da su u njegovoj pratnji bili i službeni tjelohranitelji.

Upućeni u dešavanje govore čak i o nasilnim ispadima predsjednika Debevca na tom zajedničkom odmoru. Navodno je A. Ć. izbacio na ulicu, a ona se, nemajući kud, uputila kod rodbine u Švicarskoj.

Za sada nije poznato je li slična sudbina zadesila i drugu „prijateljicu“ predsjednika Debevca V. M., koja je, također, uposlenica Suda BiH. Navodno je on istovremeno bio u vezi s njih dvije.

V. M. je, prema našim izvorima, pomogao da završi fakultet na Sokocu, nakon čega je ona, suprotno praksi, napredovala u službi unutar Suda BiH.

Poseban obol ovoj priči daje podatak da je Debevec oženjen čovjek, ali tu informaciju krije kao zmija noge.

Međutim, poenta svega navedenog nije u tome vara li neko svoju suprugu, već u tome što zloupotrebljava moć predsjednika Suda prema uposlenicama i što troši državne resurse u predatorskom pokazivanju te moći i dominacije prema mladim uposlenicama.

Otvara se i pitanje je li predsjednik Suda sam potpisao odmor ili slobodne dane svojoj uposlenici da bi je odveo na odmor u svoj stan u Španiji, koji nije ni prijavljen u njegovom imovinskom kantonu.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Osman Mehmedagić Osmica, direktor OSA-e i najbolji jaran i politički mentor predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, i ovoga puta zaustaviti reakcije Ureda disciplinskog tužitelja ili će Ured adekvatno reagirati.

Da „pravo lice“ predsjednika Suda BiH ima i mafijaške dimenzije, a to može objašnjavati i strah njegovih žrtava iz „emotivnih veza“, najbolje ilustrira i SMS poruka koju je on poslao svom bivšem prijatelju (radi se o čovjeku iz čijeg su haustora izuzeti snimci koji pokazuju nedopustivo druženje optuženog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice i predsjednika Suda Ranka Debevca).

U prilogu ovog teksta objavljujemo fotokopiju njegove poruke u kojoj doslovno navodi da se to što se njemu radi „može samo krvlju oprati i ničim više“.

Uredništvu “Dnevnog avaza” poznati su puni identiteti dvije službenice Suda BiH koje su bile u paralelnoj aferi sa predsjednikom Suda, ali njihova imena ne objavljujemo zato što smatramo da se radi o žrtvama Ranka Debevca

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});