fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Multietnički grad pokušava se ponovno riješiti Stjepana Radića. Smeta Komšićevoj stranci

Autor:

Demokratska fronta Sarajevo najavila je pokretanje inicijativu da preminuli generala tzv. Armije BiH Jovan Divjak dobije ulicu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Konkretno, DF će tražiti da Radićeva ulica u Općini Centar preimenuje se u ulicu generala Jovana Divjaka.

Poziv je upućen načelniku Općine Centar Srđanu Mandiću i premijera Vlade KS Edinu Forti.

“Pozivamo Mandića i Fortu, kao i sve vijećnike i zastupnike da podrže pomenuti prijedlog, koji nailazi na široko odobravanje među građanima Sarajeva”, prenosi N1.

Kako se riješiti Radića!

Ovo nije prvi put da se nekada multietnički grad pokušava riješiti jedne ulice koja nosi ime po ovom velikoj političkoj i povijesnoj ličnosti.

Zastupnica SDA u Skupštini Sarajevske županije Samra Ćosović-Hajdarević 2018. podnijela je inicijativu da Sarajevo dobije ulicu Paddyja Ashdowna, a pogodna meta za preimenovanje odabrana je Ulica Stjepana Radića.

Ukoliko deložacija Stjepana Radića ne uspije po drugi put, skoro je sigurno da će se Stjepan Radić naći na nekoj drugoj “listi” za preimenovanje.

Podsjetimo Stjepan Radić je umro je 1928. godine od posljedica teškog ranjavanja u Atentatu u Narodnoj skupštini 1928. godine, kada ga je zastupnik u parlamentu Puniša Račić ustrijelio za vrijeme sjednice jugoslavenskog parlamenta u Beogradu, zajedno s nekolicinom drugih hrvatskih narodnih zastupnika: takav drastičan politički atentat pokazao je dubinu podjela u tek deset godina staroj Jugoslaviji.

Autor:
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});