fbpx

Munira Šubašić: “Mi ćemo vas proganjati i nikad nećemo posustati, uvijek će biti neko ko će vas ganjati”

Autor: dnevno.ba

Predsjednica Udruženja Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa Munira Subašić na današnjoj komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici poslala je poruku zločincima, negatorima genocida, političarima u BiH i regiji, te Evropi i svijetu.

Prvu poruku Munira je uputila zločincima koji su počinili genocid.

“Mi ćemo vas proganjati i nikad nećemo posustati, uvijek će biti neko ko će vas ganjati. To je naše pravo i obaveza. Dobro zapamtite – ne postoji mjesto gdje se možete sakriti, a da vas mi ne možemo pronaći”, kazala je Subašić.

Negatorima genocida je poručila da u svom naumu nikada neće uspjeti jer se Majke nikada neće umoriti.

Pozvala je PIC i Evropu da donesu Zakon o negiranju genocida.

“Time ćete poraziti ratne huškače i zaštiti naslijeđe koje ste nam ostavili, a to je Dejton. Zar ćete dozvoliti da na svaki naš pokušaj da donesemo zakon, Rusija stavlja veto kao što je UN-u?”, pitala je Munira.

Njena poruka političarima u BiH i regiji je: “Gradite mir, gradite poštovanje i povjerenje, budite primjer, mi ćemo vas podržati. Bez istine i pravde nema mira”.

Srbiju je pozvala da izruči zločince koji se tamo kriju, a sumnjiče se za činjenje genocida jer će se samo tako “opravdati da nisu projektovali i planirali genocid i rat u BiH”.

“Pozivamo Vučica koji je najodgovorniji jer daje utočište zločincima u Srbiji, šta više nagrađuje ih”, kazala je Subašić.

Poruka za domaće pravosuđe je da nastave tamo gdje je Haški tribunal stao.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI