fbpx

MUZEJ ŽITOMISLIĆ obilježio 60. godišnjicu Nobelove nagrade Ivi Andriću

Autor: Dnevno.ba

U povodu 60 godina Nobelove nagrade Ivi Andriću u Muzeju Žitomislić u petak je održana tribina, izložba fotografija “Ex Ponto” te scenski prikaz odlomka iz pripovijetke “Čaša”.

Otvarajući tribinu, prof. dr. Vladan Bartula kazao je da je Muzej manastira Žitomislić jedina institucija u BiH koja organizira obilježavanje velikog jubileja za našu zemlju, odnosno 60 godina od Nobelove nagrade za književnost koju je Ivo Andrić dobio 1961. godine u Stockholmu, priopćili su organizatori, prenosi Fena.

“Do danas Andrić je jedini pisac s prostora bivše Jugoslavije koji je dobio Nobelovu nagradu. Nagrađena je snaga pripovijedanja kojom je Andrić oblikovao teme i izazivao sudbine ljudi tijekom povijesti svoje zemlje. Nobelov komitet je 1961. godine, među ostalim, u svom obrazloženju za dodjelu nagrade naveo da ‘Andrić nosi u sebi mnogo nježnosti prema ljudima, ali ne uzmiče pred strahotama niti pred nasiljem koje je u njegovim očima i njegovom djelu potvrđeno kao stvarnost zla ovog svijeta. On je veliki majstor sasvim osobnog originalnog kruga književnih motiva. Otvara jednu dosad nepoznatu stranicu svjetske kronike i obraća nam se iz dubine napaćene narodne duše Južnih Slovena'”, kazao je Bartula, podsjećajući da je Andrić cjelokupni novčani iznos Nobelove nagrade poklonio za unaprjeđenje bibliotekarstva u BiH.

Direktorica Zavičajnog muzeja Travnik Fatima Maslić kazala je da je zadovoljstvo u Muzeju Žitomislić predstaviti tematsku izložbu pod nazivom “Iz progonstva, nakon 100 godina…”, a koja je posvećena godišnjici izdanja prvog Andrićevog djela “Ex Ponto”.

“Ova izložba gostovala je u svim mjestima gdje je djelo ‘Ex ponto’ i nastajalo i to u Mariboru, Zagrebu, Krapini, Ovčarevu i Zenici. Izložba je koncipirana kao uspomene pjesnika koji nakon jednog stoljeća od progonstva posjećuje ista mjesta na kojima je pisao svoju prvu stihozbirku, a organizirana je u produkciji JU Zavičajnog muzeja Travnik, u čijem sastavu kao depandans djeluje Memorijalni muzej Rodna kuća Ive Andrića”, naglasila je Maslić.

Direktor Fondacije Muzej Žitomislić Dejan Dilberović zahvalio je partnerima bez kojih, kako je rekao, ne bi bilo moguće održati ovu manifestaciju.

“U našoj državi potrebna je veća promocija kulture i organiziranje događaja poput ovog. Fondacija Muzej Žitomislić želi biti partner u povezivanju kulturnih institucija širom zemlje i regije, a posebno danas kada živimo u digitalnom dobu, želimo kulturu učiniti dostupnom i mlađoj generaciji, a u tome ne možemo sami”, kazao je Dilberović.

Autor izložbe je viši kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića Enes Škrgo, a scenski prikaz odlomka iz Andrićeve pripovijetke “Čaša” odigrao je akademski glumac Matej Baškarad.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI