fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Cropix

MVEP RH: Prvih godina članstva jedan od prioriteta hrvatskih diplomatskih napora u UN-u bio je zbrinjavanje stotina tisuća hrvatskih prognanika i izbjeglica iz BiH

Autor: dnevno.ba

Obilježava se 30. obljetnica članstva Hrvatske u Ujedinjenim narodima, a članstvom u ovoj međunarodnoj organizaciji kulminirao je proces međunarodnog priznanja samostalnosti i ponovne uspostave hrvatske suverenosti i državnosti, priopćilo je u nedjelju ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

MVEP je podsjetio da je prvih godina članstva “prioritet hrvatskih diplomatskih napora u UN-u bio je na što ranijem okončanju velikosrpske agresije, potvrdi i obrani međunarodno priznatih granica Republike Hrvatske, zbrinjavanju stotina tisuća hrvatskih prognanika i izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, te osiguranju mirne reintegracije okupiranih područja”.

Uslijedila je afirmacija Hrvatske na svjetskoj političkoj sceni kroz njezino aktivno djelovanje u brojnim tijelima UN-a.

– Hrvatska je bila nestalnom članicom Vijeća sigurnosti, krovnog tijela UN-a za očuvanje svjetskog mira i sigurnosti, zatim Gospodarskog i socijalnog vijeća, Vijeća za ljudska prava, Komisije za izgradnju mira te brojnih drugih tijela. Posebno priznat i značajan doprinos mirovnim operacijama UN-a diljem svijeta dali su pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, hrvatski policajci te diplomati, dodaje se.

Hrvatska se u tom kontekstu “pretvorila u izvoznicu mira i sigurnosti”.

Od početka 2022. godine, Hrvatska je ponovno članica Gospodarskog i socijalnog vijeća za mandatno razdoblje 2022.-2024. godine, u kojem će se voditi prioritetima koji uključuju provedbu UN-ovog Programa održivog razvoja do 2030. godine. Promovirat će koncept “Jednog zdravlja” i povezanost između zdravlja ljudi, životinja i bilja, kao i okoliša i ostalih relevantnih sektora u sprječavanju budućih pandemija i otklanjanju štetnih posljedica ove ugroze, ističe se u priopćenju.

Hrvatska je među državama predvodnicama brojnih inicijativa i reformskih procesa u UN-u, od inicijative odgovorne uporabe prava na veto stalnih članica Vijeća sigurnosti, koncepta Odgovornosti za zaštitu (R2P) do različitih inicijativa iz područja unaprjeđenja i zaštite ljudskih prava.

MVEP ističe da globalni izazovi današnjice zahtijevaju “zajednički pristup i napore”. “U svojim aktivnostima Hrvatska daje čvrstu potporu multilateralizmu kao obliku globalne suradnje s uređenim međunarodnim odnosima između država uspostavljenima na pravilima i međusobnom uvažavanju te poštivanju temeljnih načela na kojima je uspostavljen UN međunarodnom pravu, miru, sigurnosti, vladavini prava te zaštiti ljudskih prava i sloboda”.

Hrvatska je u sljedećem razdoblju istaknula kandidature za ponovnim članstvom u Komisiji za izgradnju mira, Vijeću sigurnosti te Vijeću za ljudska prava, dodaje ministarstvo.

Obljetnica hrvatskog članstva u UN-u obilježit će se 29. svibnja u sklopu konferencije “Naslijeđe generacija – 30 godina međunarodnog diplomatskog priznanja Republike Hrvatske” i središnje proslave Dana državnosti i 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, priopćio je MVEP.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});