fbpx

Na čast i obraz gradskim vlastima: Čak 13 godina nitko nije proglašen počasnim građaninom Širokog Brijega

Autor: dnevno.ba

Već 13 godina nitko nije ponio laskavu titulu počasnog građanina Širokog Brijega. Zadnji put se tom titulom okitio Velimr Pleša, tadašnji konzul Republike Hrvatske u našoj zemlji, bilo je to 2010. godine.

Od tada – do danas – nitko se nije okitio tom titulom. Uoči proslave Dana grada (15. kolovoz) Široki Brijeg dodijeljuje nagradu “Grb Grada Širokog Brijega”. Svake godine netko dobije tu nagradu.

I jednu i drugu inicijativu moguće je podnijeti neposredno prije održavanja svečane sjednice Gradskog vijeća na kojoj nagrade budu dodijeljene.

Inicijativu za proglašenje počasnog građanina Grada mogu podnijeti: vijećnici Gradskog vijeća, radna tijela Gradskog vijeća, Gradonačelnik, a za dodjelu Zlatne plakete: građani, vijećnici Gradskog vijeća, Gradonačelnik, mjesne zajednice, ustanove, udruge građana i druge pravne osobe.

Prijave (inicijative) za dodjelu javnih priznanja moraju sadržavati:

podatke o podnositelju inicijative,
životopis, odnosno osnovne podatke o pravnoj osobi i njenom poslovanju, te iscrpno obrazloženje zasluga zbog kojih se ista predlaže za dodjelu javnih priznanja,
odgovarajuću dokumentaciju (objavljen rad, analize, prikaze, kritike pisanja stručnog i drugog tiska, natjecateljski rezultati i dr.).
Na zahtjev Odbora, podnositelj poticaja dužan je naknadno dostaviti druge dopunske podatke i dokumentaciju.

Javna priznanja uručuju se na svečanoj sjednici Gradskog vijeća za Dan Grada Širokog Brijega.

Rok za podnošenje prijava je 3. srpnja 2023.godine.

Inicijative s obrazloženjem dostaviti na adresu:

GRADSKO VIJEĆE ŠIROKI BRIJEG
– Odbor za dodjelu javnih priznanja –
Ul. fra Didaka Buntića br. 11.
ŠIROKI BRIJEG

Pomalo je sramotno da Široki Brijeg već 13 godina nikoga nije proglasio počasnim građaninom, a kandidata za tu nagradu itekako ima. Primjerice, glumac Goran Bogdan rođeni je širokobriježanin. Bilo bi pretjerano reći da je planetarno popularan, ali se za njega zna čak i u holivudskim krugovima, a da o prostoru bivše Jugoslavije ne govorimo…

Također, Bogdan je osnivač i pokretač WHF-a koji se, nažalost, već godinama ne održava, ali, dok se održavao, iznimno je doprinosio popularizaciji Širokog Brijega. S druge strane, tu je i ekipa koja organizira Mediteran film festival.

Široki je jedini grad u cijeloj BiH, osim Sarajeva, koji godinama i u kontinuitetu ima ozbiljan filmski festival. Upravo su za to zaslužni momci koji organiziraju MFF. Ako u cijelom ovom razdoblju nitko od navedenih nije zaslužio titulu počasnog građanina, onda neka to služi na čast i obraz gradskim vlastima.

Napomenimo i kako ovu titulu ne mora nositi netko tko je rođen u Širokom Brijegu. Ima i drugih koji su je zaslužili, a njome se nisu okitili. Titula počasnog građanina ne podrazumijeva nužno da nositelj titule bude rođen u tom gradu, počasni građanin Širokog Brijega, primjerice, može biti i netko tko je rođen u nekom drugom gradu. No što reći o gradskoj vlasti koja ne prepoznaje ni vlastite talente i ljude koji doprinose popularizaciji grada?

Kako očekivati da prepoznaju kvalitet nekog sarajlije, novosađanina, varaždinca ili splićanina, kada nemaju sluha i njuha za vlastiti?

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI