fbpx

NA DANAŠNJI DAN poginuo Blago Zadro

Autor: Dnevno.ba

Prije točno 30 godina u blizini Trpinjske ceste u Vukovaru Blago Zadro je ubijen, vodeći svoje suborce u akciju.

Postao je jedna od najpoštovanijih ikona hrvatskog rata za neovisnost zbog svoje uloge u obrani Vukovara, ali i zbog svoje velike karizme, prenosi Hina.

Iskazao se organizacijom obrane

Iskazao se vrsnom organizacijom u obrani, a cesta u blizini koje je poginuo nazvana je Groblje tenkova najvećim dijelom zbog njegovog zaustavljanja srpskih tenkova i oklopnih transportera.

Blago Zadro jedan je od osnivača vukovarskog HDZ-a, a činom general-bojnika posthumno ga je odlikovao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman te je jedini vukovarski branitelj s tako visokim vojnim činom.

Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1998. iz masovne grobnice na Novom groblju s 937 drugih žrtava srpske agresije na Vukovar, a pokopani su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata uz posmrtne ostatke njegova sina Roberta, koji je 1992. poginuo na hercegovačkom ratištu. Tijelo njegovog sina Roberta je ekshumirano godinu dana poslije očevog.

Po njegovom su imenu nazvane Zapovjedna stožerna škola Ministarstva obrane RH, osnovna škola u Borovom Naselju i ulice u Grudama, Splitu i Zagrebu.

U Vukovaru obilježena 30. obljetnica smrti Blage Zadre

U Vukovaru obilježena 30. obljetnica smrti Blage Zadre

30. obljetnica pogibije general-bojnika Blage Zadre, ratnog zapovjednika obrane toga dijela Vukovara, obilježena je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i podno spomen-poprsja na Trpinjskoj cesti.

Uz članove obitelji generala Zadre, suborce i prijatelje, obljetnici su nazočili izaslanik premijera, potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika Republike brigadni general Željko Živanović, predsjednika Hrvatskog sabora Nikola Mažar, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, saborski zastupnici, predstavnici MUP-a te pripadnici Zapovjedno-stožerne škole Blago Zadro Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”.

“Ponudio sam mu pancirku, nažalost nije ju uzeo, rekao je da je njegovi vojnici ne nose, da neće ni on, to su bile posljednje riječi od oca kojih se sjećam”, rekao je sin Blage Zadre, Tomislav Zadro.

Potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pozvao je u prigodnom govoru na Trpinjskoj cesti na zajedništvo, rekavši kako je Blago Zadro inspiracija svim članovima vlade i usmjerenje na koji način se nositi s izazovima.

“Na današnji se dan sjećamo svih hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote ili dijelove tijela za slobodu koju danas uživamo. Vladi Republike Hrvatske žrtva Blage Zadre i žrtva svih hrvatskih branitelja je inspiracija i usmjerenje na koji način promišljati, prepoznavati i donositi odluke”, rekao je ministar Medved.

Poručio je i kako život Blage Zadre mora biti primjer svima kako živjeti i voljeti domovinu.

“Nama je i danas jedan od najvećih prioriteta pronaći naše nestale. Još uvijek, nažalost, tragamo za 1858 nestalih osoba iz Domovinskog rata”, kazao je Medved, ocijenivši kako je, kada se sagleda proteklih 30 godina samostalnosti, Hrvatska realizirala većinu svojih strateških ciljeva.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI