fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

NA KRAJU DANA: Lijanović, Abu Hamza i Zmajevi u baražu

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba

SARAJEVO - Kiša nikako ne prestaje, pa nam nema druge nego se zavući negdje, pratiti aktualne događaje, te iste komentirati.

1. Bosanci neće ni u raj ni u pakao nego u baraž

Poznato je 20 sudionika sljedećeg Europskog prvenstva za nogometaše. Preostala četiri putnika biti će poznata nakon doigravanja u ožujku naredne godine.

Među 16 kandidata koji se bore za te četiri pozicije nalazi se i reprezentacija Bosne i Hercegovine. Možemo reći već tradicionalno. I vrlo vjerojatno tradicija će biti nastavljena pa Zmajevi neće proći baraž. Nego, znate, toliko je ovaj baraž, u nogometnom smislu, postao sinonim za Bosnu da sada imamo i vic koji glasi: “Kada Bosanac umre on ne ide ni u raj ni u pakao, već pravo u baraž!”

2. Jerko Lijanović teško može u raj, ali bi mogao u zatvor

Jerko Lijanović je u razgovoru za Dnevni avaz izjavio kako mu neće teško pasti odlazak u zatvor, te je dodao kako je on zbog svega ovoga, što ga je zadnjih godina snašlo, zaslužio odlikovanje, odnosno nekakvu medalju!

Samo da ga još ne stignu suze Dragana Čovića. Ili da nam Dobročinitelja ne stignu suze Jerke Lijanovića. Ili fra Ivana Ševe. Ta, sve je to u bocu, u toj komparaciji glavnih likova političko-društveno-gospodarsko-kulturne sapunice Herceg-Bosne.

3. I Abu Hamza je jedan od nas

Abu Hamza pak izjavi kako je Bosna dženet na zemlji i kako mu je čast biti pripadnik Armije BiH. Gledam njegovo TV gostovanje, pa se sjetim Crnogorca Raše iz kultne Đekne i onoga njegovog “Časti mi”.

Časti mi ovdje se samoinicijativno hvalospjevima časte i znane i neznane junačine. Ljeposava iz Đekne bi rekla: “Blagoš majki kad joj Abu Hamza završi za takvog vojnika”. Radosav bi pak Milijani dodao dok je pisala ono pismo što je trebalo ići za Minken: “Piši Milijana evo vako – Kad Zekonja poraste, biće pravi vo. Jopet zdravo. Tvoj otac Radosav”.

Puno njih kada porastu uistinu postanu pravi volovi. Ali ima i onih volova koji su negdje drugo porasli pa potom u Bosnu šljegli.

4. Hoće li Čović papu proglasiti personom non grata?

Papa Franjo se na letu za Bangkok javio Komšiću iz aviona, kako tvrde iz Željinog kabineta, baš kada je avion bio iznad Baščaršije, te preko “hrvatskog” člana Predsjedništva BiH prenio pozdrave za sve narode i građane Bosne i Hercegovine.

Ko zna, možda će nakon svega Komšić postati vjernik i preći na katolicizam, a Čović nam papu Franju proglasiti personom non grata za sve Hrvate u BiH. A možda i Hrvatskoj. Čak i šire.

Nego, je li vam možda kada palo na pamet to da papa Franjo i Željko Komšić rade za istoga gazdu? Ne, nemam nikakve dokaze, samo onako usput pitam?

5. Cijenjenu zastupnicu bi možda trebalo malo pripeti uz jasle

Iz Zavoda u Pazariću objavljeni su šokantni detalji vezivanja djece za radijatore i namještaj u tamošnjem “domu”. Navodno je jedna zastupnica u Parlamentu BiH, komentirajući cijeli slučaj, izjavila kako je “sve to što se tamo dešava u medicinske svrhe”!

Možda bi dobro bilo nju povremeno odvesti u kakvu štalu, pripeti uz jasle pored ostale živine, recimo uz kakvog vočića, a eventualno magarca iz štale izvesti na livadu da tamo pase, jer kada su Miodraga Petrovića – Čkalju pitali što je za njega ljubav on im odgovori: “Za mene je ljubav kada na livadi vidim dva magarca kako pasu”.

Dakako, jedno ovakvo “pripetavanje” bilo bi za – u medicinske svrhe, jer činiti nešto drugo s takvim “umovima” zbilja više nema nikakve svrhe.

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});