fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

NA RUBU OPSTOJNOSTI: Bez potpore Vlade FBiH, Aluminij neće preživjeti

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Tekst u kojemu novinar Zoran Krešić, u današnjemu izdanju Večernjega lista, tematizira novonastalo stanje s poslovanjem Aluminija d.d. Mostar, a koji je objavljen pod naslovom ''Bez potpore Vlade FBiH mostarski Aluminij neće uspjeti preživjeti rast cijena glinice i struje'', prenosimo u cijelosti:

Generalni direktor Aluminija Dražen Pandža uputio je drama¬tično pismo predsjedniku Vlade FBiH Fadilu Novaliću i dopred¬sjednici te ministrici financija Jelki Milićević i resornom mi¬nistru Nerminu Džindiću upo¬zoravajući kako je ta kompanija u ozbiljnim problemima zbog globalnih poremećaja i nebrige države te zatražio potporu za opstanak ovoga hercegovačkoga giganta za čiju se sudbinu vezuje 10.000 ljudi. Doslovno je tu infor¬maciju za Večernjak potvrdio sam direktor navodeći kako je trgovin¬ski rat SAD-a s EU-om i ostatkom svijeta doveo do nevjerojatnih poremećaja na burzama o kojima Aluminij ovisi jer prodaje metal i kupuje sve svoje sirovine, što, uz porast cijene električne energije, čini nemogućim daljnje poslova¬nje. Dodatna blokada Rusalovih elektroliza (sraz Rusije i SAD-a) dovela je do toga da je cijena gli¬nice iznimno visoka i neizdrživa za većinu elektroliza u svijetu. Na te se parametre ne može utjeca¬ti, ali FBiH, koja je i suvlasnik 44 posto dionica, mogla bi napraviti okružje da se prebrodi ova kriza.

– To znači diferencirane cije¬ne električne energije, različite iznose naknada za kućanstva i za industriju, podjelu tereta za troš¬kove prijenosa medu izvoznicima i uvoznicima, umanjenje mjera poticanja izvoza energenata i uvođenje snažnih mjera potica¬nja razvijanja realnoga sektora. Došli smo do prijelomnog trenut¬ka kada je uključenje Vlade FBiH u tu problematiku jedini izlaz jer mi prostora za manevar na tom planu više nemamo, a ako ne dođe do promjene ovoga što sam nabrojio, mi dalje ne možemo – eksplicitan je Pandža. Iako je cije¬na aluminija na Londonskoj burzi metala (LME) u srpnju 2018. bila za 195 američkih dolara viša u od¬nosu na isti mjesec lani, uspored¬ba cijena triju ključnih Aluminijevih sirovina u istomu razdoblju dovela je do tolikoga nerazmjera da je mostarska tvornica, umjesto profita na poskupljenju metala, na poskupljenju sirovina izgubila ukupno 5,2 milijuna KM i doslov¬no gubi na svakoj toni proizvedenoga metala. U srpnju je cijena glinice za 190 dolara po toni veća u odnosu na prošlu godinu, kada je bila 307 dolara po toni, a cijena petrol-koksa 515 dolara po toni, dok je lani bila 385 dolara po toni. Tome treba pridodati da je cijena električne energije, s naknadama, premašila strahovitih 70 eura po MWh.

Zemlje u okruženju zbog toga su zaštitile svoju aluminijsku indu¬striju. Crna Gora KAP-u osigurava povlaštene cijene struje za trogo¬dišnje razdoblje, a Rumunjska u cijelosti oslobađa ALRO nakna¬de za obnovljive izvore energije, u BiH pozitivne primjere imamo samo u RS-u, u kojemu industrija posluje s diferenciranim cijena¬ma električne energije. Uz to, Alu¬minij samo za naknade državnim regulatorima, obnovljive izvore energije i druge naknade izdvaja 24 mil. KM.

Pandža upozorava kako je u prvom polugodištu 2018. BiH izvezla rekordni 331 milijun KM električne energije, a da istodobno domaća industrija uvozi struju. Vremena za mostarsku kompaniju nema. Potrebne su odlučne odluke za njegov spas.

– Stanje se, nažalost, mijenja nagore iz dana u dan. Uvjereni smo, uzimajući u obzir razumijevanje i pomoć koju su nam dosad pružili, da će čelni ljudi entitetske vlasti prepoznati ozbiljnost trenutka i shvatiti kako više nitko od nas nema luksuz zažmiriti na ono što se upravo zbiva. Nema, kako zarad Aluminija tako i zarad cijele države na koju bi se izravno reflektirao svaki potres s našim golemim poduzećem – istaknuo je direktor Pandža. Uz Vladu FBiH, dioničari ove kompanije su “mali” radnici s 44 posto te Vlada RH s udjelom od 12 posto.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});