fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Nakon Budimira i Čavara počeo ‘milovati’

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Mislim da sam radio u interesu Federacije i u interesu mladog života koji treba nastaviti i čitav život nositi traumu. Nije s predumišljajem to uradio i mislim da je veća korist za Federaciju da se on školuje, da je uvidio svoju pogrešku.

Kazao je to u kameru Federalne televizije predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara pravdajući time pokušaj pomilovanja Tarika Aljovića, osuđenika za izazivanje teške prometne nesreće 2012. godine u Sarajevu.

Inače, riječ je o mladiću koji je skrivio prometnu nesreću u kojoj je teško ozlijeđena mlada liječnica Ajla Hadžismailović, koja jučer nije željela komentirati informaciju o mogućem Aljovićevom pomilovanju. Aljović je osuđen na godinu dana i sedam mjeseci zatvora, ali je još od bivšeg predsjednika Federacije BiH Živka Budimira zatražio pomilovanje, a nakon toga i od novog predsjednika Marinka Čavara.

Novac umjesto zatvora

Budimir ga je oslobodio sedam mjeseci kazne, a Aljović je na osnovi toga zatražio da zatvorsku zamijeni novčanom kaznom. Konkretno – 4847 maraka i 46 feninga. Općinski sud u Sarajevu je to odbio, jer se za novac može zamijeniti samo izrečena kazna do godinu zatvora. Kako je priopćeno iz suda, “to što je osuđeni Trik Aljović pomilovanjem djelomično oslobođen od izdržavanja kazne zatvora, ne znači da je ta godina zatvora izrečena kazna, to je smanjena kazna dobivena pomilovanjem”.

Nakon imenovanja novog predsjednika FBiH, predmet je došao u ruke Marinka Čavare, koji je na Aljovićev zahtjev promijenio odluku o pomilovanju i unio novu formulaciju.

Aljovićeva kazna mijenja se blažom i otvara mogućnost biti zamijenjena novčanom. Učinio je to, kako kaže Čavara, uz suglasnost Federalnog ministarstva pravosuđa.

– Omogućio sam da se traži kod suda, sud to nije odobrio i ja ne vidim kakav je to prekršaj, kazao je Čavara za FTV.

No, sud je ustvrdio da je odlukom predsjednika FBiH prekršen Zakon o pomilovanju s obzirom da predsjednik Federacije nije mogao donijeti novu odluku o pomilovanju prije nego što prođe godinu dana od prve odluke. Ipak, prema tumačenju Federalnog ministarstva pravosuđa – Čavarina odluka nije nova, već izmjena stare, s čime se sud nije složio.

Sud protiv Čavare

– Cijeneći sve navedeno, Vijeće nalazi da je odluka na osnovi koje se traži zamjena izrečene kazne zatvora u novčanu kaznu donesena grubim kršenjem i suprotno odredbama Zakona o pomilovanju, a što upućuje na postojanje indicija koje ukazuju na sumnju da je počinjeno kazneno djelo zloporabe položaja ili ovlasti, ističe se u priopćenju.

FTV je objavio i kako je o svemu tome obaviješteno i Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu.
– Dostavljeno nam je rješenje tog suda u kojem su konstatirane činjenice i razlozi koji upućuju na zaključak o postojanju elemenata kaznenog djela, bez navođenja imena prijavljene osobe i vrste kaznenog djela. Tužiteljstvo je formiralo predmet i poduzet će radnje u cilju utvrđivanja postoje li dokazi, odnosno postoje li elementi nekog kaznenog djela, poručili su za FTV iz Tužiteljstva.

Podsjetimo, bivši predsjednik FBiH Živko Budimir optužen je da je nezakonito vršio pomilovanja osuđenika za vrijeme svoga mandata te se nedavno na početku suđenja izjasnio kako nije kriv.

Šoljić rekorder s 591 pomilovanjem

Pomilovanja zatvorenika nisu bila strana nijednom predsjedniku FBiH. Tako je, primjerice, Živko Budimir u rasponu od 20 mjeseci pomilovao 162 osuđenika, Borjana Krišto je u 15 mjeseci potpisala pomilovanja za 120 osoba, a njezin prethodnik Niko Lozančić u prosjeku je pomilovavao 20 osoba mjesečno. No, apsolutni rekorder je Vladimir Šoljić, koji je u samo sedam mjeseci predsjedničkog mandata pomilovao 591 zatvorenika. Od svih nabrojanih pod povećalom istražitelja našao se jedino Budimir.

Dodik ‘ne miluje’

Republika Srpska također nije iznimka kada su u pitanju pomilovanja. Ostalo je medijski zabilježeno da je za vrijeme svojih mandata od 1999. do kraja 2013. šest predsjednika RS-a pomilovalo ukupno 686 osuđenika na pravomoćne zatvorske kazne u RS-u. Dragan Čavić, Milan Jelić, Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik su tijekom svojih predsjedničkih mandata ukupno pomilovali 337 osuđenika. Čavićev mandat bio je od 2002. do 2006. godine, kada funkciju preuzima Milan Jelić. Nakon iznenadne smrti Jelića 2007. godine, za predsjednika RS-a imenovan je Rajko Kuzmanović, koji na funkciji ostaje do 2010. godine. Milorad Dodik predsjedničku funkciju preuzeo je 2010., a potom i 2014.

Čavić je pomilovao ukupno 222, Kuzmanović 66, a Jelić 44 osuđenika, dok ih je Dodik pomilovao samo pet. Njihov prethodnik Mirko Šarović potpisao je pomilovanje za 240 osoba, dok je Nikola Poplašen potpis za pomilovanje stavio na 109 rješenja.

Rasprave o pomilovanjima

Inače, oko pomilovanja osuđenih osoba povremeno se vode žestoke rasprave, s obzirom da su mnogi kritičari skloni mišljenju da je riječ o klasičnom petljanju politike u pravosuđe, s obzirom da je dosad bilo bezbroj primjera u kojima su dosadašnji predsjednici FBiH potpisom oslobađali zatvorenike sklone rukovodstvima svojih političkih stranaka. No, te rasprave uglavnom završe kao medijska prepucavanja bez konkretnog zaključka. Ukratko – svi se slažu da ovako ne valja, ali nitko ništa ne radi da se to primijeni.

Ashdown zabranio pomilovanja

Brisanje presuda, pomilovanja i smanjenja kazni u BiH se zlorabljuju, tvrde stručnjaci. Bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown 2005. godine zato je donio odluku o privremenoj obustavi ovlasti za davanje pomilovanja do donošenja zakona o tome

Ashdown je tada rekao da je ‘očigledno da je lakše kriminalcu dobiti pomilovanje od svojih prijatelja u BiH, nego običnom građaninu položiti vozački ispit’. Međutim, i nakon donošenja posebnih zakona priča se nastavila na isti način.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});