fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Nakon ostavke Nenadića, još uvijek nije poznato kada će se imenovati nova Vlada KS-a!

Autor: dnevno.ba

Od kada je „Četvorka“ predala zahtjev za smjenu Vlade Kantona Sarajevo uz podršku nezavisnih zastupnika ne prestaju nagađanja ko će biti novi ministri u Vladi KS, premijer, ali i predsjedavajući Skupštine KS.

Mario Nenadić i Mirza Čelik podnijeli su ostavke na pozicijama premijera i predsjedavajućeg, što je na posljednjoj sjednici Skupštine KS i usvojeno, čime je korektno otvoren prostor novoj parlamentarnoj većini da imenuje novu Vladu i preuzme vlast.

Međutim, još uvijek nema zvaničnih informacija o tome ko će sačinjavati novu Vladu i kada će ona biti imenovana.

Sve što se zna jeste da su u toku razgovori između aktuelnih koalicionih partnera te javnost očekuje da uskoro izađu sa konkretnim dogovorima i dinamikom imenovanja novog rukovodstva KS.

Kako saznajemo, najveću raspravu o imenima i pozicijama vode predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković i predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

Konaković bi na čelu Vlade KS postavio Adnana Delića, zajedničkog kandidata „Četvorke“ za načelnika Općine Novi Grad. S druge strane želja Kojovića je da to bude Edin Forto, premijer u prošlom sazivu.

Paralelno se pregovara ko će biti predsjedavajući Skupštine KS. NiP favorizira aktuelnu dopredsjedavajuću Danijelu Kristić, a Naša stranka Elvedina Okerića. 

Ako premijer bude Bošnjak (Adnan Delić, NIP), onda Bošnjak (Elvedin Okerić NS) ne može biti predsjedavajući Skupštine. Na to mjesto bi došla Danijela Kristić (Hrvat, NIP).

Time bi Konaković „ubrao“ obje pozicije.

Ukoliko bi Konaković Kojoviću prepustio poziciju premijera (Edin Forto, iz reda ostalih), onda bi za predsjedavajućeg konkurirali Okerić i Kristić (Smiljana Viteškić ne bi bila u konkurenciji jer je član SDA, kao ni Vibor Handžić iz reda ostalih). 

Već mjesec unazad najviše se govori o kandidatima NIP-a i Naše stranke. Međutim, ukoliko ove dvije stranke prepuste SDP-u neku poziciju, najvjerovatnije predsjedavajućeg Skupštine, za šta su male šanse, tu bi mogao “uletiti” Igor Stojanović, ako bude imao sreće.

Naime, Klub Srba čine Smiljana Viteškić (SDA) i Igor Stojanović (SDP). U protekla tri slučaja, ko će ući u Kolegij Skupštine KS odlučivali su na izvlačenje. Ipak, Stojanović nije imao sreće, jer ga je Viteškić sva tri puta dobila. 

Iz izvora bliskih novoj parlamentarnoj većini saznajemo da samostalni zastupnik Aljoša Čampara insistira na resoru unutrašnjih poslova. Umjesto Ismira Juske, zagovara imenovanje Adisa Drnde. Međutim, to mjesto je najvjerovatnije rezervisano za Admira Katicu. 

Govori se o tome da je Damir Nikšić, koji podržava novu većinu najavio da želi jedno od tri ministarstva i to Ministarstvo pravde, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša ili Ministarstvo kulture i sporta.

Damir Marjanović (NBL) zainteresiran je za obrazovanje, ali za to ministarstvo zanima se i NiP. 

Kada je riječ o Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, u tu fotelju mogla bi zasjesti Senada Bosno.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});