fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

NAKON PROSVJEDA: Avdo Avdić stao u obranu Alise Mutap, napao odvjetnika Ferageta, citirao odvjetnika Nobila, koji je prevario obitelj Davida Dragičević!

Autor: Josip Šimić Đinđić/ Dnevno.ba

Dana 11. 09. 2021. godine, sa početkom u 13,00 sati, u Sarajevu, ispred Narodnog pozorišta, na 20.-im protestima “Pravda za Dženana Memića i Davida Dragičevića” su u Sarajevo stigli građani iz Banja Luke, Tuzle, Bihaća, Bugojna, Zenice, Kaknja, Mostara, te cijele Bosne i Hercegovine.

Prema neslužbenim informacijama na protestima je bilo oko 10.000 ljudi. Nakon protesta ispred Narodnog pozorišta, Muriz Memić je građane pozvao da dostojanstvenom šetnjom pođu do Trga Bosne i Hercegovine. Podsjetimo, ovo su bili 20. protesti porodice Memić koja od 2016. godine traži pravdu i istinu o ubistvu svog sina i brata Dženana Memića. Vrhovni sud Federacije BiH odbacio je optužbe Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo, da je Dženan Memić stradao u prometnoj nesreći, a porodica mladića od samoga početka tvrdi, da je Dženan ubijen na jedan podmukao način.

Na skupu su govorili odvjetnik Ifet Feraget, Muriz Memić i Arijana Memić, otac i sestra ubijenog Dženana Memića, odvjetnik Senad Pećanin, Suzana Radanović i Davor Dragičević, majka i otac ubijenog Davida Dragičević i drugi.

Ni ovoga puta plaćeni policijski novinar i megafon SDA stranke i osumnjičenog Osmana Mehmedagića – Osmice, ravnatelja OSA-e BiH, nije se suzdržao od svojih ofunjalih komentara i tekstova, koji jedino idu u prilog onima, koji zataškavaju ubojstvo mladića Dženana Memića.

Možda više čak ni nije bitno što piše, misli ili govori Avdo Avdić, koji se već odavno u druži sa optuženicima za najteža krivična djela: Draganom Mektićem, Asimom Sarajlićem, koji važi za najveću vrhušku SDA stranke, Osmanom Mehmedagićem, koji je pod istragom zbog kriminala i korupcije. Njemu je bitnija družba sa optuženicima, nego sa očevima ubijenih mladića koji traže istinu za svoje ubijene  sinove.

Tako je dana 12. 09. 2021. godine Avdo Avdić, (a nakon što je na skupu pružena podrška glavnoj tužiteljici Gordani Tadić), na svome Internet portalu Istraga.ba oglasio javni članak: Dva smo skupa različita: Kolektivna amnezija u Tuzli i na braniku Gordane Tadić u Sarajevu“, a u kojem, tekstu navodi, da Gordana Tadić ima amneziju kada je u pitanju Srebrenica, ali u Sarajevu hapsi zbog amnezije“, a nije teško zaključiti, da je Avdo Avdić baš mislio na Alisu Ramić ranije Mutap, koja je uhapšena u Sarajevu, protiv koje je podignuta i potvrđena optužnica pred Sudom Bosne i Hercegovine, zbog organiziranog kriminala u vezi sa krivičnim djelom Davanje lažnog iskaza.

Tvrdnje Avdićeve, da „Gordana Tadić hapsi u Sarajevu zbog amnezije“ su tvrdnje koje se odnose na Alisu Ramić ranije Mutap, koja je uhapšena u Sarajevu, a koja je glumeći amneziju prikrila i svjesno prešutjela činjenice o ubojstvu Dženana Memića.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine tereti Alisu Ramić ranije Mutap, da je: „Iako su joj kao očevicu poznate okolnosti u vezi sa nanošenjem povreda Dženanu Memiću usljed kojih je preminuo, te iako je na osnovu odredaba ZKP FBiH bila dužna navesti sve činjenice i okolnosti koje su joj poznate, iste je svjesno prikrila, a koje činjenice su od ključnog značaja za utvrđivanje načina smrti Dženana Memića”, opisalo je Tužilaštvo BiH tereteći Alisu Mutap – Ramić.

Vještak prof. dr. Abdulah Kučukalić na logičan i stručan način je objasnio Sudu, da Mutap Alisa nije imala takve povrede glave pa samim time ni potres mozga, koje bi mogle izazvati amneziju kod iste, a ovo je potvrdio i vještak medicinske struke dr. Željko Karan, koji je sačinio svoj nalaz i mišljenje o povredama Mutap Alise, te izjavio, da podatak o nesjećanju događaja, povraćanju itd., može ukazati na postojanje potresa mozga, jer osobe koje imaju amneziju za neki događaj koje osjećaju mučninu, nagon na povraćanje ili su povraćale…, takvi simptomi mogu ukazati na postojanje potresa mozga – ono što se zove prolazno funkcionalno oštećenje centralnog nervnog sistema, ali da u raspoloživim medicinskim dokumentima na ime Mutap Alisa nema neurološkog nalaza, kojim bi objektivno bio potvrđen potres mozga.

Iz ovakve konstatacije vještaka, Sudu je bilo jasno, da Mutap Alisa nije imala povrede, koje bi mogle izazvati totalnu amneziju.

„Sud na osnovu svega navedenog nije mogao prihvatiti iskaz svjedoka Mutap Alise, jer je očito, da ista zna što se zaista dogodilo, ali da to ne želi da kaže, samo njezino držanje pred Sudom je bilo popraćeno nesigurnošću, nervozom, te je u konačnici prihvaćen samo dio njezinog iskaza u kojem je izjavila, da se nalazila skupa sa preminulim u ulici Velika Aleja, jer je to nesporna činjenica, koju su potvrdili svjedoci Hrvat Džafer i Nebojša Veljović“ – zaključuje Sud.

Dakle, sama činjenica, da je Vrhovni sud F BiH potvrdio oslobađajuću presudu Seferovićima to znači, da su sve činjenice i zaključci, koje je izveo prvostepeni sud pravomoćno utvrđene, a to znači da Alisa nema amneziju.

No, unatoč tome, po nalogu onih koji ga plaćaju, Avdo Avdić u svome članku želi predstaviti, da je Alisa Ramić ranije Mutap uhapšena, pritvorena, a kasnije i optužena, jer se „nije mogla sjetiti“ usljed „amnezije“, tko je ubio Dženana Memić, tvrdeći da Alisa zaista ima amneziju, iako je utvrđeno da ju nije ni imala, pa otud Avdićeva tvrdnja u članku, da Gordana Tadić ima amneziju kada je u pitanju Srebrenica, ali u Sarajevu hapsi zbog amnezije“, ne poštujući tako ni odluke sudova ni zaključke koje su sudovi pravomoćno utvrdili.

Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića se obratila tužiteljici Gordani Tadić na jučerašnjem protestu:  „Želim da pružim podršku Gordani Tadić i želim da vjerujem da će ona da uradi nešto i da će da pomogne da se ubice Davida i Dženana zatvore“.

I umjesto, da je Avdo Avdić došao na skup „Pravda za Dženana Memića i Davida Dragičević“ tražeći istinu o smrti ovih mladića, umjesto toga, sarkastično preko svoga portala ismijava sve građane koji traže pravu za Dženana i Davida. U svome članku, Avdić naziva advokata Ifeta Ferageta „junakom našeg doba“, stavljajući ovu rečenicu pod navodne znakove, što znači ismijavanje.

Odvjetnik Ifet Feraget svojim angažmanom u slučajevima Memić i Dragičević čini čast advokatskoj komori Federacije BiH i čast građanima Bosne i Hercegovine, čast državi BiH, a to su na jučerašnjem skupu poručili građani.

No, nije se Avdo Avdić zaustavio samo na predmetu „Dženan Memić“ i advokatu Ifetu Feragetu. Nastavio je dalje, govoreći o slučaju ubijenog Davida Dragičevića, nazivajući odvjetnika Antu Nobila „uglednim“ odvjetnikom, koji je izdao porodicu Dragičević u traženju istine i pravde za ubijenog Davida Dragičevića.

„Ifet Feraget će ubrzo dobiti epitet „junaka našeg doba“. Postao je advokat Avaza, porodice Memić i porodice Dragičević. Ovaj posljednji navedeni slučaj, Dragičević, „dijelio“ je sa uglednim zagrebačkim advokatom Antom Nobilom. Kad s lažnim tvrdnjama mobiliziraš narod zbog političkih ciljeva, a gdje ti je istraga samo alat, ja sam se povukao. To nije moj rat. Ja sam stranac u BiH, ne bavim se politikom, a ne želim biti negdje gdje se lažne informacije plasiraju. Nažalost, vi novinari nikad niste provjerili ni jednu njegovu tvrdnju. Kažete meni da opstruiram istragu, nikad ga niste pitali na temelju čega to tvrdi. Što sam ja napravio, tužitelj nam je dao cijeli spis. Sugerirali smo što treba napraviti, ali mi ne vodimo istragu, nemamo te ovlasti. Ja nisam mogao opstruirati istragu kad je ne vodim. Mene postupak više ne interesira, ali slučaj Dragičević bit će jedna od najvećih obmana u povijesti BiH”, kazao je Nobilo nakon što se povukao iz slučaja“ – naveo je Avdić u svome članku.

Za zataškavanje ubojstva Davida Dragičevića optuživane su vlasti Republike Srpske, (na što je i tadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko upozorio u UN-u), koje predvodi Milorad Dodik, pa ne želeći da se zamjeri Dodiku s kojim derneči, Nobilo je istupio iz slučaja Dragičević, plasirajući kasnije najgore laži o ovome slučaju.

Odvjetnik Anto Nobilo ustvrdio je kako će se slučaj Davida Dragičevića, mladića čija je smrt nerazjašnjena od ožujka 2018. kada je pronađen mrtav u Banjoj Luci, pretvoriti u “jednu od najvećih obmana u povijesti BiH” te rekao kako su o Davidovoj smrti iz njegove obitelji plasirane isključivo lažne informacije. Na to mu je odgovorio Slobodan Vasković novinar i prijatelj obitelji Dragičević te aktivist skupine “Pravda za Davida” koji je Nobila proglasio “strvinarom i lašcem” u službi režima Milorada Dodika.

Nobilo koji je jedno vrijeme bio član međunarodnog odvjetničkog tima što se bavio slučajem Davida Dragičevića je u intervjuu za sarajevsku komercijalnu Face TV izjavio kako Davidov otac Davor koji tvrdi da mu je sin ubijen “ni za jednu jedinu svoju tvrdnju nije ponudio nikakav dokaz iako je sve to palo na plodno tlo”. Pojasnio je kako ga je za ovaj angažman na Davidovom slučaju zamolio bosanskohercegovački odvjetnik Duško Tomić s obrazloženjem da je mladić ubijen i da obitelj treba pomoć kako bi se otkrili počinitelji ali i oni koji zločin prikrivaju jer iza svega stoji vlast u Republici Srpskoj odnosno njena policija.

Kazao je Nobilo, kako se sve to zapravo pretvorilo u politički pokret koji je trebao protresti Milorada Dodika i vlast u RS, te da sve što je govorio Davor Dragičević, otac ubijenog Davida je laž.

Međutim, Avdića i Nobila kasnije će demantirati odluka Ustavnog suda BiH. Apelaciju je podnio odvjetnik Feraget, pa je dana 23. 06. 2021. godine, Ustavni sud Bosne i Hercegovine na sjednici Velikog vijeća donio odluku po apelaciji Davora Dragičevića, i istu usvojio, a koja je podnesena zbog nepostojanja djelotvorne istrage u vezi sa ubistvom njegovog sina Davida Dragičevića (21).

Iz Ustavnog suda BiH tada je kratko saopćeno da je zaključeno da u okolnostima konkretnog slučaja postoji povreda apelantovog prava iz člana II/3.a) Ustava BiH i člana 2. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda: Povrede prava na život, ustvrdivši da istraga nije bila djelotvorna.

– Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka je trebalo 100 dana da “definiše” krivično djelo u odnosu na koje postoje osnovi sumnje i da donese formalnu naredbu o provođenju istrage, te je istraga i nakon tri godine od događaja još uvijek u toku – stoji u kratkoj informaciji iz Ustavnog suda BiH. Beživotno tijelo Davida Dragičevića nađeno je 24. marta 2018. godine na ušću Crkvene u Vrbas u Banjoj Luci, a oko tri mjeseca kasnije Okružno javno tužilaštvo Banja Luka je slučaj okvalifikovalo kao krivično djelo ubistvo.

Tadašnji Visoki predstavnik OHR-a u BiH dr. Valentin Inzko spomenuo je više puta u svome Izvještaju u Vijeću sigurnosti UN-a slučajeve ubistva dva mlada studenta Dženana Memića iz Sarajeva i Davida Dragičevića iz Banja Luke.

Autor: Josip Šimić Đinđić/ Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});