fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Nakon raspada nove parlamentarne većine

Autor: Oslobođenje

SARAJEVO - Šefovi opozicijskih klubova poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH nisu iznenađeni krahom nove većine koju je u utorak nakon svega mjesec napustio BPS.

SDA, koja je u koaliciji sa HDZ-om BiH, 31. Srpnja potpisala je sporazum o zajedničkom političkom djelovanju sa SBiH, A SDA i BPS-om. Prethodno je početkom juna DF napustio koaliciju sa SDA i HDZ-om BiH.

Podjela plijena

– Nažalost, potvrdilo se da borba za fotelje i podjelu plijena u javnim poduzećima ne može biti normalan način uspostavljanja jedne parlamentarne većine. HDZBiH i SDA će nastaviti funkcionirati kao krnja Vlada. Glavni cilj SDA i HDZ-a BiH je ne formirati većinu dok se ne završe imenovanja u javnim poduzećima, a to oni u Vladi mogu sami, kaže Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika DF-a.

On pojašnjava da je za BPS kamen spoticanja bio Fond za zaštitu okoliša koji raspolaže velikim sredstvima, a da SBiH još nije svjesna da neće dobiti sve traženo u resoru energetike, te da je “SDA praktično, nakon 12 godina, vratila pod svoju kontrolu taj sektor”.

– Nije točna konstatacija koju SDA i HDZBiH iznose da je blokada potpredsjednik FBiH Milan Dunović, jer on još nije bio u prilici da potpiše ikakav prijedlog izmjene u Vladi, blokada je u Vladi, smatra on.

Nasir Beganović, šef Kluba poslanika SBB-a, kaže da je izlazak BPS-a iz “takozvane većine dokaz neiskrenih namjera prvenstveno SDA, koja ima zadatak da okupi parlamentarnu većinu”.

– Evidentno je da je postojao problem, da je neko nekog tu izigrao. Sva odgovornost za stanje u BiH i FBiH je na SDA kao relativnom pobjedniku izbora. Sva buduća dešavanja i odluke leže upravo na SDA i njenom lideru Bakiru Izetbegoviću. Trebaju ili da naprave većinu ili da priznaju da to nisu u stanju, kaže Beganović.

Šef Kluba poslanika SDP-a BiH Elvir Karajbić kaže da su male stranke iskorištene samo za usvajanje Zakona o radu: “Mislim da su te stranke prevarene od nacionalnih političkih stranaka i da su nažalost to kasno shvatile. Mi smo za vanredne izbore, da se Izborni zakon što prije promijeni u tom smislu, jer ovo je daleko najteže stanje u kojem je FBiH od njenog nastanka. Jedini cilj nacionalnih političkih stranaka jeste da se domognu resursa FBiH”.

Anarhija i bezvlašće

On upozorava da je neprirodna situacija to što je Vlada povukla sve zakone iz parlamentarne procedure i umjesto da se šalju novi, sjednice Parlamenta se uopće i ne sazivaju: “Možda su anarhija i bezvlašće cilj ove vladajuće koalicije izbornih pobjednika. Očigledno se najbolje snalaze u bezvlašću. Možda bi najrealnije rješenje bila ostavka premijera Fadila Novalića. Ovo očito ne vodi nigdje.”

Boro Krišto, šef Kluba poslanika HDZ-a 1990, misli da SDA “očito nije u mogućnosti ispuniti uslove BPS-a”.

– U ovom trenutku ne postoje ni program ni načela koji bi se ponudili da FBiH ispuni uslove na svom putu. Situacija ne ide nikome naruku, građani nemaju što dobro očekivati, rekao je on i podsjetio da HDZ 1990  nije za “popunjavanje rupa u Parlamentu”, te da matematičke koalicije ne vode nigdje i da su neophodna načela kojima se vodi koalicija.

Parlament mora obavljati svoju funkciju

Nasir Beganović naglašava da je skoro osam mjeseci od konstituiranja Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a da se u tom periodu održalo sedam vanrednih i samo jedna redovna sjednica.

– Dosad je usvojeno samo pet, šest zakona i to onih koje je predložila Vlada Nermina Nikšića iz prethodnog mandata i radilo se o zakonima koji su najčešće usklađivani sa Zakonom o prekršajima. Jedini novi je bio Zakon o radu, a svi smo svjesni kako je usvojen. Svi smo svjesni stanja u FBiH, neophodnih reformi, sve stranke su se obavezale na provođenje Reformske agende i neophodno je da Parlament obavlja svoju funkciju – donosi zakone koji su preduvjet za kvalitetniju budućnost FBiH i njenih građana, kaže on.

Autor: Oslobođenje
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});