fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Nakon sprdanja logoraša u BiH, Antonijevića optužuju: ‘Dara je plagijat!’ Sve će završiti na sudu!

Autor: dnevno.ba

“Dara iz Jasenovca”, film redatelja Predraga Gage Antonijevića i scenaristice Nataše Drakulić našao se na udaru novih kritika, a ovaj put sve bi moglo završiti sudskim epilogom.

Naime, oglasila se dramska spisateljica i profesorica  Fakulteta dramskih umjetnosti Biljana Srbljanović, a koja je usporedila “Daru iz Jasenovca” sa scenarijem “Djeca Kozare” Aresna Diklića koji je napisan još 1986. godine, te je konstatirala neke podudarnosti kojima potkrepljuje svoju tezu kako je “Dara” plagijat.

Srbljanović je tako ustvrdila kako glavna junakinja djevojčica Rada u oba scenarija ima dva brata, te kako film i Diklićev scenarij počinju na isti način, bijegom žena i djece iz kozarskog kraja, gdje ih presreću ustaše, te potom vode na željezničku stanicu i razdvajaju u teretne vagone i šalju u logor Jasenovac.

U jednom dijelu scenarija o Radi žedne žene s djecom bore se oko vode, dok je u filmu ta scena prikazana nešto ranije, a u filmu radi o borbi za hranu.

Dodaje kako Rada, djevojčica s maramom, ostaje sa svojim dvogodišnjim bratom sama, jer joj ovog drugog odvedu u djecu-ustaše, dok se Dari događa ista stvar.

U stravičnoj sceni masakra, Rada vidi kako ustaša kreće ubiti starinu, a ovaj mu odgovara “Ništa dijete, samo ti delaj svoj posao”. U stravičnoj sceni masakra, Dara vidi kako ustaša kreće ubiti starinu, a ovaj mu odgovara: “Samo ti sine radi svoj posao” – zapisala je, između ostalog, Srbljanović.

Scenaristica Nataša Drakulić, kao niti cijela produkcija nije željela komentirati ove optužbe, već su naveli kako će sve riješiti u sudskom procesu. Redatelj Rade Lordan Zafranović je izjavio da još nije imao priliku pogledati film „Dara iz Jasenovca“, ali da je upoznat s izjavom Srbljanović.

“Faktički je preuzeto, ali o tome ne bih htio pričati, to su pravne stvari. Uzeo sam sebi deset dana da bih napisao knjigu snimanja za film “Djeca Kozare”. Oko mene su ljudi koji prave financijske planove, a uskoro imamo prezentaciju u Banjaluci. O filmu „Dara iz Jasenovca“ nemam što reći, nisam ja taj koji bi trebalo suditi, time će se baviti pravnici“, kazao je Zafranović.

Ipak, za Pobjedu je konstatirao  kako je “Dara iz Jasenovca” naručen film.

 

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});