fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Nakon srednjih škola u generalni štrajk idu i osnovne škole u ŽZH

Autor: dnevno.ba

Nezavisni sindikat uposlenih u osnovnim školama u Županiji zapadnohercegovačkoj (ŽZH) donio je odluku o stupanju u opći štrajk.

Opći štrajk započet će 7. siječnja 2022. godine u 8 sati, priopćio je Nezavisni sindikat uposlenih u osnovnim školama u ŽZH.

Navodi se kako je razlog za štrajk nepostizanje dogovora o povećanju plaća. Iz Sindikata navode kako su ranije nagomilana dugovanja ŽZH umanjena nedavnom uplatom duga u iznosu 15.125.741 maraka te naglašavaju da su se sredstva za to “odnekud pojavila”.

Zaposlenici u školama taj dug nisu napravili svojim radom i svojom voljom, nego su cijelo vrijeme bili ekonomski zarobljenici zbog pogrešnih odluka odgovornih, koje su dovele do dugovanja u ranijim razdobljima. Plaće u prosvjeti su zaostajale godinama u odnosu na ostale dijelove u BiH, stoji u priopćenju.

Iz Sindikata navode kako ŽZH, kao jedna od najrazvijenijih županija u FBiH, ima jednu od najnižih plaća u prosvjeti u FBiH.

Podsjećaju kako je “maćehinski odnos” resornog ministarstva svojim potezima izazvao i opći štrajk u srednjim školama.

Zaboravljali su mjesecima da postojimo, zaboravljali su na naše zahtjeve i potrebe, igrali su se našim strpljenjem. Ignorirali su naše štrajkove upozorenja, zaboravljali na dogovorene sastanke. U ovakvo stanje su nas doveli ‘naši’ najbliži. Nama štrajk nije cilj, nego je jedino preostalo sredstvo koje moramo koristiti, da bi se vratilo dostojanstvo stupu društva, ističu iz Sindikata.

Prekid rada općim štrajkom za njih je jedina opcija, kažu, jer drugačije ne mogu iskazati nezadovoljstvo i staviti naglasak na zahtjeve.

U priopćenju se dodaje kako sindikalisti očekuju razumijevanje roditelja i učenika, ali i javnosti. Također, očekuju razgovor s Vladom te konačan dogovor o povećanju plaća prije početka štrajka.

Očekujemo i nama bolju novu proračunsku godinu. Očekujemo vraćanje dostojanstva zaposlenima u obrazovanju u ŽZH, navodi se na kraju priopćenja Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama u ŽZH.

 

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});