fbpx

NAKON ŠTO JE KANCELAR NAPUSTIO FUNKCIJU Borba za vlast unutar dvije frakcije stranke Sebastiana Kurza

Autor: Fena

Još od ostavke Sebastiana Kurza na mjesto kancelara Austrije i njegove zamjene Alexanderom Schellenbergom, opozicija tvrdi da će Kurz nastaviti djelovati kao ‘kancelar u sjeni’ i da će vući konce iza kulisa.

Međutim, stvari nisu jasne, jer je Kurzova ostavka stavila u fokus i borbu za vlast unutar same Austrijske narodne stranke (ÖVP), piše Euractiv.

– Postoji kancelar u sjeni koji nastavlja da vuče konce – rekao je lider socijaldemokrata u saopćenju, dodajući da će “Kurzov sistem nastaviti da vlada”.

Kurz je pokušao opovrgnuti ideju da će djelovati kao kancelar u sjeni i rekao je da će podržati vladu kao lider stranke.

Međutim, analitičari kažu da će Kurz nastaviti oblikovati austrijsku politiku i intervenisati u vladine poslove sa svoje pozicije lidera stranke i vođe frakcije ÖVP-a u parlamentu.

Sam Schallenberg je u više navrata rekao da bi blisko sarađivao sa Kurzom i čak je izjavio da misli da će se Kurz vratiti kao vodeći kandidat za ÖVP tokom sljedećih izbora.

Međutim, sam Kurz je prilično kontroverzan, čak i u svojoj stranci, gdje je izgubio naklonost tradicionalnije i kršćanske stranačke baze.

Kada je prvi put preuzeo konzervativnu stranku 2017. godine, ponovo je uradio rebrendiranje stranke u Novu narodnu stranku. Rebrendiranje je pratila i promjena boje zabave – od tradicionalne crne do tirkizne.

Prepirka između dvije frakcije unutar stranke već je postala očigledna u danima koji su doveli do njegove ostavke. Dok su zvaničnici bliski Kurzu izjavljivali bezuslovnu podršku premijeru, guverneri na državnom nivou počeli su otvoreno da kritikuju Kurza i traže njegovu ostavku.

Analitičari kažu da će se mnogo toga svesti na to da li se protiv Kurza pronađu novi inkriminirajući dokazi. Ako je tako, to bi zauvijek okončalo njegovu političku karijeru. Ako ne, sve će se svesti na to koja će od ove dvije frakcije isplivati kao pobjednik.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI