fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Korisnik

Nakon što je „štelio“ podobne komisije protiv Gordane Tadić, predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija se panično vadi priopćenjem!

Autor: Josip Šimić - Đinđić

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV BiH) Halil Lagumdžija, dana 13. 08. 2021. godine, izdao je panično priopćenje za javnost, tvrdeći, da su „Disciplinske komisije VSTV-a BiH unaprijed određene“.

Naime, Lagumdžija dalje pojašnjava, da „predsjednik VSTV-a BiH, na osnovu člana 61. a u vezi sa članom 60. stav 3. Zakona o VSTV-u BiH i člana 76. Poslovnika VSTV-a BiH, formira četiri stalne prvostepene disciplinske komisije i tri stalne drugostepene disciplinske komisije za sudije, odnosno tri stalne prvostepene disciplinske komisije i dvije stalne drugostepene disciplinske komisije za tužioce, koje se pohranjuju u Sistem za automatsko upravljanje disciplinskim predmetima (DKCMS), sistem analogan Sistemu za automatsko upravljanje predmetima u sudovima i tužilaštvima (CMS/TCMS), koji automatski, slučajnim odabirom, dodjeljuje  predmet komisijama u određenim fazama postupka, prema hronološkom redu. Konkretno, nakon što Ured disciplinskog tužioca dostavi disciplinsku tužbu, ista se unosi u DKCMS koji slučajnim odabirom taj disciplinski predmet dodjeljuje nekoj od prvostepenih komisija. Nakon završetka postupka pred prvostepenom disciplinskom komisijom, u slučaju uložene žalbe i dostavljanja žalbe na odgovor suprotnoj strani, inicira se drugostepeni disciplinski postupak te i tada DKCMS vrši odabir – dodjeljuje u rad predmet jednoj od drugostepenih disciplinskih komisija“ – navodi se u saopćenju.

Naime, Lagumdžija ukratko poručuje, da nakon što Ured disciplinskog tužitelja dostavi pritužbu protiv nekog nositelja pravosudne funkcije, da se ista unosi u DKCMS – sistem analogan Sistemu za automatsko upravljanje predmetima u sudovima i tužilaštvima (CMS/TCMS), koji automatski, slučajnim odabirom, dodjeljuje  predmet komisijama u određenim fazama postupka.

Lagumdžija dalje tvrdi, da se u slučaju uložene žalbe (op. a kao u slučaju glavne tužiteljice Gordane Tadić) dostavlja žalba na odgovor suprotnoj strani, inicira se drugostepeni disciplinski postupak te i tada DKCMS vrši odabir – dodjeljuje u rad predmet jednoj od drugostepenih disciplinskih komisija.

Lagumdžijino panično priopćenje ne stoji, a da su Prvostepene i Drugostepene disciplinske komisije bile „našteljene“ i podobne, pokazuje i slijedeće:

Javnosti je poznato, da je Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH u predmetu protiv glavne tužiteljice Gordane Tadić, bila jednonacionalno sastavljena od tri Bošnjaka: Berina Alihodžić, Sanela Butigan Gorušanović i Mirza Đozo.

Već počev od formiranja povjereništva (disc. Komisije) bilo je jasno kako će to povjereništvo, koje je skoro jednonacionalno, osuditi Glavnu tužiteljicu i kazniti je nepravomoćnim razrješenjem. U sastavu tog povjereništva je bila Sanela Butigan Gorušanović, koja je po majci Bošnjakinja, a otac joj je Hrvat Pero Butigan. Sanela je udata za Bošnjaka.

Kako je Avdo Avdić znao, kojoj će Drugostepenoj komisiji biti dodijeljena žalba Gordane Tadić?!

Prije nekoliko dana, Avdo Avdić, inače megafon SDA stranke i Osmice na Internet glasilu SDA stranke, na portalu Istraga,ba oglasio članak: „Kad se spoje “Bljesak” i “Krivaja 95”: Gordana Tadić preko hrvatskih i srpskih generala pokušava spasiti poziciju“ od 08. 08. 2021. godine, a ovaj članak bila je otvorena poruka predsjedniku VSTV-a Halilu Lagumdžiji o tome kakvu podobnu Drugostepenu komisiju VSTV-a BiH očekuje Osmica i SDA, koja će potvrditi definitivno razrješenje Gordane Tadić.

U tome članku od 08. 08. 2021. godine, Avdić prenosi poruke svoga šefa Osmice putem svoga portala, odnosno šalje otvorene poruke Lagumdžiji, da ni pod koju cijenu u Drugostepenoj komisiji VSTV-a ne smije biti imenovana Željka Radović (Srbin), koja je predstavnica okružnih tužilaštava iz RS-a u VSTV-u, a koja, kao profesionalac i osoba ne pristaje na pritiske i ucjene, pa je postala  smetnja, zbog toga je prije nekoliko dana i nastala panika ako se ona imenuje u Drugostepenu komisiju, jer je jasno da SDA ne može na nju računati.

Nadalje, Avdić u tome članku od 08. 08. 2021. godine, precizno navodi, da bi članovi Drugostepene komisije VSTV-a trebali biti Mahmut Švraka i Slavo Lakić.

U strahu da bi Drugostepena komisija mogla eventualno odbiti sankciju koju je izrekla Prvostepena komisija Gordani Tadić, medijsko-propagandni dio Odjela za analitiku OSA-e, prije nekoliko dana, preko portala Istraga.ba i Avde Avdića započeo je s razradom analize ko bi mogao biti član Drugostepene komisije. Pa su tako naveli, da članica Drugostepene komisije ne bi smjela biti Željka Radović,  nagovještavajući, da će članovi komisije biti Lakić i Švraka.

Nakon Lagumdžijinog „meditiranja“, mediji su dana 12. 08. 2021. godine, objavili sastav Drugostepene komisije VSTV-a BiH, a koju je navodno prije sastavio predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija, pa je u Drugostepenu komisiju predsjednik Vijeća – kako navodi – ranije imenovao: Mahmuta Švraku, Slavu Lakića (baš ona lica, za koja je četiri dana prije u svome članku od 08. 08. 2021. godine, Avdić najavio da će biti), te Mustafu Šabića. Dakle, ponovno nema Hrvata u komisiji!

Imenovanje komisija je u diskrecijskoj nadležnosti predsjednika Vijeća, ali ostaje nejasno, kako je Avdić mnogo prije znao, kojoj će od Drugostepenih disciplinskih komisija (Lagumdžija tvrdi, da ih ima više) biti dodijeljena žalba Gordane Tadić?!

Lagumdžija navodi u svome priopćenju: „Nakon završetka postupka pred prvostepenom disciplinskom komisijom, u slučaju uložene žalbe i dostavljanja žalbe na odgovor suprotnoj strani, inicira se drugostepeni disciplinski postupak te i tada DKCMS vrši odabir – dodjeljuje u rad predmet jednoj od drugostepenih disciplinskih komisija“ – navodi se u saopćenju.

Ako se pak – prema Lagumdžijinim riječima – žalbom inicira drugostepeni disciplinski postupak, koji predmet se opet dodjeljuje putem DKCMS-a jednoj od drugostepenih disciplinskih komisija, kako je Avdo Avdić već 08. 08. 2021. godine u svome članku od istoga datuma, decidno naveo, da će članovi Drugostepene komisije VSTV-a BiH biti Slavo Lakić i Mahmut Švraka, iako je to bilo poznato tek 12. 08. 2021. godine!

Ako Lagumdžija tvrdi, da nema „šteljenja“ komisija, već da DKCMS automatski izabere jednu od disciplinskih komisija, koje su – prema riječima Halila Lagumdžije, unaprijed formirane, kako je Avdo Avdić znao unaprijed kome će DKCMS sistem dodijeliti žalbu glavne tužiteljice Gordane Tadić protiv Odluke Prvostepene komisije, i kako je Avdić znao, i prije nego li je DKCMS dodijelio u rad žalbu, imena članova Drugostepene disciplinske komisije, kojima će biti dodijeljena žalba Gordane Tadić, iako – prema riječima Lagumdžije – drugostepenih disciplinskih komisija ima više?! Kako je Avdić precizno pogodio komisiju?!

Ako Lagumdžija tvrdi, da je DKCMS – sistem analogan Sistemu za automatsko upravljanje predmetima u sudovima i tužilaštvima (CMS/TCMS), koji automatski, slučajnim odabirom, dodjeljuje  predmet komisijama u određenim fazama postupka, kako je Avdić „slučajnim odabirom“ znao i prije nego li je DKCMS dodijelio žalbu Gordane Tadić, sastav Drugostepene komisije navodeći, da će to biti Lakić i Švraka?!

I konačno, ako Lagumdžija tvrdi da DKCMS dodjeljuje predmet po žalbi jednoj od Drugostepenih disciplinskih komisija (ima ih više), kako je Avdo Avdić znao, da će žalba glavne tužiteljice Gordane Tadić biti dodijeljena jednoj od Drugostepenih komisija (ima ih više) čiji sastav čine baš Lakić i Švraka, i prije nego li je DKCMS sistem to odlučio?!

Sasvim je jasno, da su u prethodno navedenom slučaju vršene zloupotrebe oko dodjeljivanja predmeta.

Ako Lagumdžija tvrdi, da je sve transparentno, kako objašnjava činjenicu, da su  njegovom odlukom, Hrvati u potpunosti eliminirani iz Prvostepene i Drugostepene disciplinske komisije u predmetu protiv Gordane Tadić. Javnosti je poznato, da je Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH u predmetu protiv glavne tužiteljice Gordane Tadić, bila jednonacionalno sastavljena od tri Bošnjaka: Berina Alihodžić, Mirza Đozo i Sanela Gorušanović Butigan, koja je po majci Bošnjakinja, a po ocu Hrvatica, trenutno je udata za Bošnjaka, te prakticira sve u Islamskoj vjeroispovijesti, a  sastav Drugostepene disciplinske komisije protiv Gordane Tadić čine dva Bošnjaka i jedan Srbin.

Postavlja se opravdano i logično pitanje: Zbog čega je predsjednik VSTV-a svjesno izbjegao, da u Prvostepenu i Drugostepenu disciplinsku komisiju imenuje po jednog Srbina i Hrvata – u prvostepenu komisiju, te Drugostepenu komisiju imenuje bar jednog Hrvata, jer je očigledno, da su i Prvostepena i Drugostepena komisija sastavljena gotovo jednonacionalno od Bošnjaka. I u konačnici, zbog čega je Lagumdžija sastavljao jednonacionalne komisije?!

Autor: Josip Šimić - Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});