fbpx
Foto: MORH

NATO umiruje ruske susjede koji se boje nestabilnosti, spominjali i BIH: ‘Poruka je jasna…’

Autor: Hina

Ministri vanjskih poslova NATO-a pokušali su u srijedu umiriti susjede Rusije zabrinute da bi ih Moskva mogla destabilizirati dok rat u Ukrajini izaziva nestabilnost opskrbe energijom i inflaciju.

Drugog dana ministarskog sastanka u Bukureštu fokus je bio na zapadnom Balkanu, osobito Bosni i Hercegovini te na dvije bivše sovjetske republike Moldaviji i Gruziji. Obje države imaju odmetnute regije sa stacioniranim ruskim snagama.

“Poruka je jasna: sve članice NATO-a svjesne su da zvijer želi preuzeti kontrolu nad zapadnim Balkanom i moramo praktično pomoći tim zemljama da prežive”, izjavio je estonski ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu.

Članice NATO-a su obećale da će pomoći trima državama suočenima s pritiskom Moskve, rekli su glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg i ministri.

“Pouka iz Ukrajine je da im moramo pružiti potporu sada”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

“Ruski ih utjecaj pogađa na različite načine, ali bolje da ih podupremo sada nego da se stvari počnu razvijati u posve drugom smjeru kao što to vidimo u Ukrajini”, dodao je.

Stoltenberg nije iznio pojedinosti o tome kakvu će pomoć NATO pružiti.

Što se tiče BiH, rekao je: “Jedna od najvažnijih stvari kako se suprotstaviti ruskom upletanju i utjecaju jest ta da se nakon izbora dovrši formiranje vlade”.

BiH se suočava s jednom od najvećih kriza od rata 1990-tih, u kojoj bosanski Srbi dovode u pitanje državne institucije u sklopu dugogodišnjih napora da se odcijepe, ohrabreni potporom Rusije.

 

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI