fbpx
Foto: Fena

“Ne očekujem nametanje izmjena Ustava FBiH, imat ćemo novu Vladu FBiH bez obzira na potpredsjednike”

Autor: Dnevno.ba

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da ne očekuje izmjene Ustava Federacije BiH.

Nakon spekulacija u medijima da bi Christian Schmidt mogao nametnuti izmjene Ustava FBiH kako bi odblokirao formiranje federalne Vlade, Čović je podsjetio da je zagovarao gašenje mandata visokog predstavnika i njegovo iseljenje iz BiH u Bruxelles, prenosi Srna.

On je izrazio uvjerenje da će do 6. travnja biti formirana federalna Vlada, te da će danas biti poslati prijedlozi ministara predsjednici FBiH Lidiji Bradari koja će sutra imenovati novi saziv Vlade i ponuditi potpredsjednicima da na to daju suglasnost.

“Bez obzira na to kako će neko od potpredsjednika reagirati, učinit ćemo sve da nakon četiri godine tehničkog rada Vlade FBiH u blokadi, koja se nama stavljala na teret, imamo Vladu”, rekao je Čović.

Čović je istaknuo da su oni koji su podržavali visokog predstavnika bili uvjereni da će on uvijek donositi odluke koje njima odgovaraju i radovali se takvim intervencijama, a danas zagovaraju da se to ne smije uraditi.

Govoreći o izvješćima pojedinih institucija za prošlu i pretprošlu godinu, koji su danas bili na dnevnom redu sjednice Doma naroda, Čović je naveo da ta izvješća ne trebaju dolaziti s tolikim zakašnjenjem, jer od njihovog usvajanja nema nikakve koristi.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI