fbpx

NEDŽAD KORAJLIĆ: Moguća pojava šverca lijekova i zaštitne opreme

Autor: Dnevni avaz

TUZLA - Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu i stručnjak za sigurnost, kazao je za "Dnevni avaz” da je u ovim momentima pandemije koronavirusa najvažnije da se svi pridržavamo uputa kriznih štabova u BiH i Svjetske zdravstvene organizacije .

Izloženi riziku

– Na ovo sve gledam sa jednom brigom, ne samo za BiH nego i za regiju i čovječanstvo. Treba sve poduzeti radi nabavke zaštitne opreme, primarno za zdravstveno osoblje, a ne smijemo zaboraviti ni sigurnosne službe, od granične službe do svih drugih službi u kantonima i entitetima te specijalnih jedinica, koje su, također, izložene velikom riziku u obavljanju svojih poslova – kaže Korajlić.

Kad je u pitanju sigurnosna situacija, Korajlić ističe da je trenutno došlo do pada općeg kriminaliteta i drugih krivičnih djela.

– No, u ovom periodu, kako se prestrojavaju sigurnosne službe, prestrojavaju se i vršioci krivičnih djela. Tražit će nove modalitete vršenja krivičnih djela i to je očekivano. Stoga trebaju znati da u ovakvim situacijama, kada je proglašeno stanje nepogode ili vanredno stanje, kazne su tada rigoroznije, a mogu biti primijenjena i najteža sredstva prinude – ističe Korajlić.

On smatra da u ovom periodu neće biti novog vala migranata i da će se oni primiriti, jer prate dešavanja kada je u pitanju koronavirus pa će nastojati ostati neprimjetni, jer mogu izazvati još energičnije reakcije sigurnosnih službi, pogotovo zato što su granice pod posebnim nadzorom.

Nedozvoljena trgovina

– Na granicama se prate i ilegalni prelasci da li naših ili građana susjednih država, primarno zbog nedozvoljene trgovine, jer će ljudi, kao i u ratu, a ovo je sada rat s koronavirusom, nastojati da iskoriste slabost ljudi i njihove potrebe za zaštitnom opremom i lijekovima. Siguran sam da će Granična policija u tom smislu posvetiti pažnju. Kriminalci će se sada prestrojavati, oni koji su švercovali duhan i alkhohol, prebacili se na migrante, sada će prijeći na novu vrstu krijumčarenja – upozorava Korajlić.

 

Autor: Dnevni avaz

ZADNJE VIJESTI