fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

NEMA ŠALE: Vojne snage EU-a vježbaju za moguću intervenciju u BiH

Autor: Hina

SARAJEVO - Vojne snage Europske unije, raspoređene u Bosni i Hercegovini (EUFOR), započele su višednevnu vježbu čiji je cilj provjeriti spremnost za reagiranje u kriznim situacijama.

Uz pripadnike EUFOR-a koji su stalno raspoređeni na teritoriju BiH, u vježbi sudjeluju i pripadnici postrojbi koje čine pričuvne snage i nalaze se u matičnim državama, no u svakom su trenutku na raspolaganju za eventualnu intervenciju u BiH.

Glavni zapovjednik EUFOR-a, austrijski general Reinhard Trischak, je na svečanosti početka vježbe u glavnoj bazi Butmir kod Sarajeva kazao kako snage EU-a unatoč razmjerno malom broju vojnika na terenu imaju mogućnost brzo i učinkovito reagirati na svaku situaciju koja bi značila ugrožavanje mira u BiH.

“Mi imamo sposobnost brzo pojačati svoje brojno stanje i snagu i reagirati na svaku prijetnju sigurnom i stabilnom okruženju”, kazao je austrijski general.

Vježba se zove “Brzi odgovor”

Ovogodišnja vježba pod nazivom “Brzi odgovor” predstavlja dio redovitih provjera učinkovitosti mehanizma uspostavljenog nakon što su snage EU-a preuzele mandat očuvanja mira od postrojbi NATO-a 2004. kada je okončana misija SFOR-a.

Broj pripadnika EUFOR-a koji su stalno raspoređeni u BiH u pravilu je manji od tisuću, no misija se oslanja na pričuvu koja je u stalnoj pripravnosti i može u vrlo kratkom roku biti dopremljena u BiH u slučaju pogoršanja sigurnosnog stanja.

Kontingent EUFOR-a čine vojnici iz dvadeset država, uključujući i one koje nisu članice EU-a, poput Turske.

Njima su se na vježbi koja će trajati do 11. listopada pridružili dodatni vojnici iz Austrije, Bugarske, Mađarske, Rumunjske, Velike Britanije te iz nekih postrojbi u sastavu KFOR-a, međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu koje predvodi NATO.

Autor: Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});