fbpx
Foto: Guliver image

Nemirno na Kosovu: “Atmosfera je toliko zapaljiva, dovoljna je jedna šibica”

Autor: Dnevno.ba/HINA

Kosovski premijer Albin Kurti najavio je pojačano prisustvo Kosovske policije (KP) na sjeveru Kosova uoči tamošnjih lokalnih izbora u četiri općine, nakon incidenata u dvije općine dominantno naseljene Srbima, za koje se Beograd i Priština uzajamno optužuju. Istodobno predstavnici srpske vlasti ocjenjuju da je atmosfera na Kosovu iznimno zapaljiva.

Najmanje dva incidenta dogodila su se u utorak u Zubinom Potoku i sjevernoj Kosovskoj Mitrovici pri pokušaju članova općinskih izbornih povjerenstava (OIK) da, uoči izbora za gradonačelnike četiri većinske srpske općine, u pratnji kosovske policije uđu u prostorije OIK-a na sjeveru, a lokalni Srbi spriječili su ih u tome.

Izvanredni izbori u četiri općine na sjeveru zakazani su za 18. i 25. prosinca nakon masovnog izlaska Srba iz kosovskih institucija, uključujući i ostavke gradonačelnika četiri općine na sjeveru. Kosovski Srbi, uz potporu službenog Beograda, zahtijevaju da Priština dosljedno primijeni Briselski sporazum iz 2013. kojim se, uz pokroviteljstvo EU, obvezala na formiranje Zajednice srpskih općina.

Incident u Zubinom Potoku završio je mirno, uz intervenciju policije, dok su u Mitrovici, prema službenim izvorima, na prostorije OIK-a bačene dvije eksplozivne naprave od kojih je jedna eksplodirala. Druga je u kontroliranoj eksploziji uklonjena. Lokalni mediji tvrde da su viđeni i “pojedinci s maskama”.

Nove incidente kosovski premijer naziva “napadima” koje su “pojačale zločinačke bande na sjeveru Kosova”, dok Beograd uzvraća sličnom retorikom.

Kurti teško optužio Vučića
Kurti je zbog svega najavio veće prisustvo policajaca optužujući srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da stoji iza tih akcija.

Iz Beograda stižu slične optužbe na adresu prištinskih vlasti. Direktor Ureda za Kosovo srpske vlade Petar Petković optužio je kosovsku stranu da je poslala Kurtijeve specijalce s ciljem da instaliraju svoja biračka povjerenstva. Ove optužbe Kosovska policija ocijenila je kao “neistinite i tendenciozne”.

Središnje izborno povjerenstvo Kosova (CIK) u utorak navečer je ocijenilo kako, s obzirom na incidente, “nije moguće krenuti po planu organizacije izbora” u četiri općine na sjeveru.

Kurti tvrdi da se u tim općinama “ne radi o podjeli na Srbe i Albance, već na kriminalne bande i građane”. On je zamolio “sve građane Kosova” da “podrže državu i kosovsku policiju” i sve dužnosnike da “brane ustavnost i zakonitost, republiku i demokraciju“.

Zapaljiva situacija
Srpski ministar obrane Miloš Vučević ocijenio je pak u srijedu da je “atmosfera na Kosovu toliko zapaljiva i napeta da je dovoljna šibica da se zapali sve i krene u neželjenom pravcu”. Ustvrdio je da kosovski premijer povlači niz jednostranih poteza usmjerenih na destabilizaciju i nepoštivanje postignutih sporazuma.

Europska unija i Sjedinjene Države pojačale su posljednjih mjeseci diplomatske aktivnosti nastojeći da Beograd i Prištinu privole na pregovore kojim bi se izbjegla eskalacija napetosti.

Mobilne izviđačke ophodnje europske pravosudne misije na Kosovu (EULEX) prate sigurnosnu situaciju na sjeveru u bliskoj suradnji s Kosovskom policijom, rekli su danas dužnosnici EULEX-a lokalnim medijima.

U zajedničkoj deklaraciji sudionika summita Europska unija – zapadni Balkan, u utorak u Tirani, podržan je proces koji se vodi pod okriljem EU te je naglašeno kako se od Beograda i Prištine očekuje “konkretan napredak” ka postizanju “sveobuhvatnog pravno obvezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa”.

Od obje strane zatraženo je da se “angažiraju konstruktivno kako bi se riješili bilateralni nesporazumi”, uz poziv da se “suzdrže retorike koja ne doprinosi dijalogu” i “od jednostranih akcija koje bi mogle dovesti do tenzija i nasilja”.

 

Autor: Dnevno.ba/HINA

ZADNJE VIJESTI