fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Nenadić: “Ne postoji osnova da ova vlada ostane, izjave oporbe su izrazito opravdane”

Autor: dnevno.ba

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić obratio se danas javnosti nakon što je podnio ostavku u Vladi KS. Tom prilikom je istakao da ne postoji niti jedan razlog da se aktuelna vlada zadrži ni dana više, te da su izjave opozicije logične i opravdane.

Kazao je da je ostavka uslijedila nakon što je 18 zastupnika u Skupštini KS podnijelo prijedlog za izglasavanje o nepovjerenju Vladi KS, te da on ostavkom želi ubrzati proces uspostave nove vlasti. Zahvalio se građanima, i opoziciji i poziciji, rekavši da niko u procesu nije bio netolerantan, te da su izjave opozicije bile vrlo prihvatljive, logične i opravdane.

U samoj ostavci, kako je naveo, jasno se kaže i vrlo je vidljivo da je i u okviru ostavke računao na situaciju da može doći do izvjesnog politiziranja ove situacije.

“Tri stava pred kraj moje ostavke jasno kažu da u slučaju da Skupština ostaje pri pokrenutoj proceduri izglasavanja nepovjerenja, potvrđujem da sam saglasan s tom procedurom i da ću u tom slučaju ostavku podnijeti odmah po izglasavanju. Nema nijednog razloga da u ponedjeljak ovaj proces ne bude okončan i da se otvori mogućnost za imenovanja mandatara i preuzimanje dužnosti nove vlade. Mi imamo zakonsku mogućnost da 48 sati prije sjednice Skupštine dostavimo svoje izjašnjenje i upravo danas na sjednici Vlade koja je u toku mi ćemo i konkretizovati naš dogovor na koji način ćemo pripremiti izjašnjenje za Skupštinu. Zamolit ću kolege iz Skupštine da se danas ili sutra odrede oko ostavke”, poručio je Nenadić.

Istakao je da je potpuno jasno da postoji većina za izglasavanje nepovjerenja, te da je njegov čin usmjeren u svrhu konkretne uspostave nove funkcionalne vlade čije će odluke i potezi imati podršku u Skupštini KS.

“Evidentno je da je došlo do promjene skupštinske većine, odlučio sam se formalnim činom podnošenja ostavke potvrditi da se radi o činjenici da trenutna Vlada nema podršku 18 zastupnika i nema većinu, a u končanici ni osnov ni pravo da se zadrži na vlasti više ni dana. Preuzeo sam odgovornost i u samoj vladi, jer mojom ostavkom se smaatra da su ostavku podnijeli i svi članovi Vlade, što je ubrzanje procesa. Ovo je potvrda da podržavam pokrenuti proces za izglasavanje nepovjerenja. Svi članovi Vlade nedvojbeno podržavaju pokrenute procese. Svjesni smo složenosti situacije, bili smo u moratoriju 51 dan i mislim da djelimična relaksacija moratorija nije dovoljan argument da se ova vlada zadrži niti dana nakon narednog ponedjeljka kada je zakazana sjednici o izglasavanju nepovjerenja. Zatražio sam da predsjedavajući ostavku odmah uputi u daljnju procedruu i potvrđivanje Skupštine KS”, rekao je Nenadić.

Istakao je da na odlasku uspostaviti jednu novu praksu, s puno više političke tolerancije i etabliranja novih principa koji, kako je rekao, možda izazivaju nepovjerenje dijela javnosti, ali na prvo mjesto stavljaju interes građana. Podsjetio je da u samo godinu i 11 mjeseci dolazi treći sastav vlade, zbog čega je apelovao na sve političke stranke da budućoj vladi pruži punu podršku i pomoć u ovim teškim vremenima.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});