fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

NEOBIČNA SITUACIJA: Iz Tužiteljstva BiH za Dnevno.ba „pojasnili“ susret o sastanku v.d. glavnog tužioca BiH Milanka Kajganića i višestrukog osumnjičenika za korupciju direktora OSA-e BiH Osmana Mehmedagića!

Autor: Dnevno.ba/ Josip Šimić Đinđić

Dana 08. 06. 2022. godine, u prostorijama Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Milanko Kajganić, predsjedavao je sastankom Udarne grupe za borbu protiv terorizma i jačanja sposobnosti za borbu protiv terorizma na kojem su učestvovali najviši zvaničnici pravosudnih, policijskih, sigurnosnih i agencija za provođenje zakona sa nivoa države Bosne i Hercegovine, oba entiteta i Brčko distrikta BiH, piše Josip Šimić-Đinđić!

Centralne teme odnosile su se na aktivnosti institucija u otkrivanju i krivičnom procesuiranju krivičnih djela terorizma, kao i svih pojava koje se mogu dovesti u vezu sa opasnostima od terorističkih aktivnosti.

S lijeve i desne strane v.d. glavnog tužioca Milanka Kajganića sjedili su državni tužitelj Dubravko Čampara (s desne strane) i državni tužitelj Ćazim Hasanspahić (s lijeve strane), inače šef odsjeka za terorizam u Tužiteljstvu BiH i „ekspert za terorizam i nasilje nad ženama“!

Na tome sastanku – kako se dalo vidjeti iz postavljenih slika na web stranici Tužiteljstva BIH – prisustvovao  je i ravnatelj Obavještajno – sigurnosne agencije BiH (OSA BiH) Osman Mehmedahić zv. Osmica, kojeg su dana 14. 07. 2021. godine, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo postupajući po nalogu Tužilaštva BiH uhapsili, zbog osnova sumnje, da je počinio kaznena djela zlouporaba položaja ili ovlasti, pranje novca i krivotvorenje isprave (afera Diploma)! Njegovo prisustvo sve je iznenadilo, obzirom, da za mandata Gordane Tadić na čelu Tužiteljstva BiH, počev od prosinca 2020. godine, pa sve do 20-og listopada 2021. godine (koliko je održano nekoliko takvih sastanaka) Osmica nije prisustvovao.

„Postupajući po zahtjevu Tužilaštva Bosne i Hercegovine policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo lišili su slobode O.M. iz Sarajeva i isti nalazi u službenim prostorijama na kriminalističkoj obradi. U vezi sa navedenim, pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, policijski službenici Uprave policije MUP-a KS poduzimaju određene operativne i kriminalističko istražne mjere i radnje na području Kantona Sarajevo”, stajalo je tada u saopćenju MUP-a KS.

Lišenje slobode realizirali su tada policajci MUP-a Kantona Sarajevo. Tužilaštvo BiH još uvijek vodi istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za kaznena djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca, ali to nije smetalo v.d. glavnog tužioca BiH Milanku Kajganiću da primi Mehmedagića na sastanak, iako je zbog specifične situacije (istrage protiv Mehmedagića koja se vodi na Tužiteljstvu BiH) mogao tražiti da umjesto Mehmedagića dođe njegov zamjenik.

Ranije je u sklopu ove krivične istrage bio uhapšen i pritvoren Denis Prcić, koji se sumnjiči, da je nelegalno izdao diplomu direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću. Službenici Uprave policije MUP-a KS-a, uhapsili su Mehmedagića u srijedu ujutro, 14. jula 2021. jer državno tužiteljstvo vodi istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za navedena kaznena djela, a u vezi s aferom “Diploma”, u kojoj je u junu 2021. uhapšen i direktor i osnivač Američkog univerziteta u BiH Denis Prcić. Prcić se sumnjiči da je ilegalno izdao diplomu Mehmedagiću. Sud Bosne i Hercegovine Denisu Prciću je 20. juna 2021. godine odredio jednomjesečni pritvor u sklopu ove krivične istrage.

Nakon hapšenja Osmice, dana 15. 07. 2021. godine, Sudu BiH predloženo je tada od strane Tužilaštva BiH određivanje jednomjesečnog pritvora za uhapšenog Osmana Mehmedagića Osmicu, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH. Državni tužilac Oleg Čavka je tada na ročištu za određivanje pritvora, obrazložio zahtjev tvrdeći da bi Mehmedagić boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke. Najavio je tada u narednih 30 dana ispitivanje svih svjedoka, studente Američkog univerziteta i uposlenike OSA-e te podizanje optužnice.

Dana 16. 07. 2021. godine, Sud Bosne i Hercegovine je donio rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora osumnjičenom Osmanu Mehmedagiću, a određene su mu mjere zabrane, saopćeno je tada iz Suda BiH, a optužnica niti do dana današnjega nije podignuta!

Portal Dnevno.ba je poslao nekoliko pitanja Tužilaštvu BiH sa opaskom, kako komentiraju susret v.d. glavnog tužioca BiH Milanka Kajganića i višestrukog osumnjičenika za tešku korupciju Osmana Mehmedagića.

Pitali smo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine:

1. Kako je moguće, da v.d. glavnog tužioca BiH sazove navedeni sastanak, a potom mu na sastanak dođe lice, koje u predmetima Tužilaštva BiH ima svojstvo osumnjičenog lica za višestruku korupciju?

2. Da li je v.d. glavnog tužioca BiH prethodno bio upoznat, da će na sastanak navedene Udarne grupe pristupiti lice, koje je istragom Tužilaštva BiH osumnjičeno za više krivičnih djela; a ako je glavni tužilac bio upoznat, zbog čega nije tražio da umjesto imenovanog dođe njegov zamjenik ravnatelja OSA-e BiH, radi integriteta i kredibiliteta Tužilaštva BiH?

3. Da li je uobičajeno, da v.d. glavnog tužioca „sastanči“ u Tužilaštvu BiH sa osumnjičenicima, bez obzira što je navedeni sastanak – individualno promatrano sa percepcije javnosti – zgrozio javnost, bez obzira na suradnju ili položaj lica (jer svugdje i u svakom vremenu postoje okolnosti koje zabranjuju takve susrete) da se zapita: „da Osman Mehmedagić nikada neće biti procesuiran, jer sjedi sa glavnim tužiocem“?

4. U vrijeme dok je na čelu Tužiteljstva BiH bila Gordana Tadić, koja je predsjedala navedenom Grupom, Mehmedagić nikada nije prisustvovao, počev od decembra 2020. godine, od kada je prvi puta podignuta protiv njega optužnica, pa sve do njezina odlaska sa čela Tužilaštva BiH?

5. Kako Tužiteljstvo BiH komentira to, da je Mehmedagić takve sastanke izbjegavao sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić, ali prisustvuje takvim sastancima kada ih sazove v.d. glavnog tužioca BiH Kajganić?!

6. Da li ste razmišljali da je održani sastanak, te prisustvo osumnjičenika na tome sastanku dovelo u pitanje povjerenje javnosti u bh. pravosuđe naročito u Tužiteljstvo BiH, jer je percepcija javnosti takva, da se svatko zapitao: „kakvo procesuiranje i kakvu pravdu mogu očekivati oni kada osumnjičenik sjedi sa glavnim tužiocem“?

7. Da li je točno, da je državni tužilac Oleg Čavka još u februaru 2022. godine planirao da podigne optužnicu protiv Osmana Mehmedagića, ali je to spriječeno intervencijom glavnog tužioca Milanka Kajganića, te zbog čega optužnice nema u tome predmetu (afera Diploma) iako je državni tužilac Oleg Čavka još u julu 2021. godine najavio tada podizanje optužnice za mjesec dana. Međutim, prošlo je više od godinu dana, a optužnice nema?

Opis nije dostupan.

Potrebno je da se izjasnite o navedenom u kojem su novinari prije objave dužni da propitaju stranu koja se ima prozvati u javnom članku. Ukoliko, pak ne odgovorite na pitanja, smatrat će se, da na iste ne želite odgovoriti, a članak će biti objavljen?

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine su nam odgovorili:

„Prvenstveni interes Tužilaštva BiH prilikom sazivanja sastanka Udarne grupe za borbu protiv terorizma i jačanja sposobnosti za borbu protiv terorizma je sagledavanje trenutnog stanja i davanja maksimalnog doprinosa svih relevatnih institucija na očuvanju bezbjednosti, te otkrivanju lica koja su u predhodnom periodu upućivali prijetnje terorističkim aktima,  kako u Bosni i Hercegovini tako i u regionu. Tužilaštvo BiH ne može uticati na izvršavanje radnih zadataka osumnjičenih osoba, ukoliko nisu na snazi mjere zabrane koje se u interesu istrage na to odnose, što je i slučaj i u brojnim drugim predmetima, protiv osoba i dužnosnika iz različitih institucija“ – naveli su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine za portal Dnevno.ba!

Iz Tužilaštva BiH lijepo to „upakovaše“ i objasniše, no ni riječi, niti odgovora na pitanje „Da li je točno, da je državni tužilac Oleg Čavka još u februaru 2022. godine planirao da podigne optužnicu protiv Osmana Mehmedagića, ali je to spriječeno intervencijom glavnog tužioca Milanka Kajganića, te zbog čega optužnice nema u tome predmetu (afera Diploma) iako je državni tužilac Oleg Čavka još u julu 2021. godine najavio tada podizanje optužnice za mjesec dana. Međutim, prošlo je više od godinu dana, a optužnice nema?“

Prema informacijama ovog portala, tužilac Oleg Čavka je u februaru 2022. godine planirao podići optužnicu protiv Osmana Memedagića i dr. No, u tome je bio spriječen. Razlog je, nakon što je Kajganić upoznat i ucjenjen, da OSA BiH, kojom rukovodi Mehmedagić, ima eksplicitne snimke i fotografije Kajganića i njegove suradnice Ivane, i pored toga što je Kajganić oženjen i ima djecu sa zakonitom suprugom, uz prijetnju, ako se optužnica podigne „snimci idu kod Avde na objavu“! Optužnica je stopirana!

No, ovo v.d. glavnog tužioca BiH Milanka Kajganića ne opravdava iz slijedećih razloga, jer je dozvolivši osumnjičenom licu navedeno prisustvo doveo u pitanje integritet, kredibilitet, ali i sudbinu krivične istrage protiv Mehmedagića, jer što da očekuje postupajući tužitelj, ako mu osumnjičenik kojeg postupajući tužitelj istražuje sjedi sa šefom?! V.d. glavnog tužioca BiH Milanko Kajganić morao je o ovome voditi računa, da umjesto Mehmedagića zatraži prisustvo njegova zamjenika, zbog činjenice, da Tužilaštvo BiH, kojim rukovodi Kajganić teško optužuje Mehmedagića, zbog kriminala i korupcije, te da samo prisustvo Mehmedagića kod v.d. glavnog tužioca, može utjecati na percepciju javnosti o (ne)pristranosti rada Tužilaštva BiH, posebno ako se ima u vidu, da Mehmedagić na takve sastanke kod Tadić nije dolazio.

Javnosti je poznato, da je početkom 2020. godine, Republiku Hrvatsku i njezino pravosuđe drmala skandalozna afera, nakon što je tada bivši predsjednički kandidat Dario Juričan na svom Facebook profilu komentirao, a svi hr. mediji prenijeli, u najmanju ruku, neobičnu pojavu da tada glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić na koncertu koji je organizirala država sjedi pokraj zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Situacija je neobična zbog toga što su se tada protiv Bandića vodili procesi u kojima je DORH stranka u postupku i teško ga optužuje. Ovo nije prvi put da protokol Bandića stavlja u istu ložu sa čovjekom koji ga, po službenoj dužnosti, istražuje. Prije sedam godina na svečanoj sjednici Hrvatskog sabora povodom Dana državnosti, jedan pored drugog sjedili su tadašnji glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan i Bandić koji je tada bio pod istragom.

Ova situacija je tada pokrenula lavinu negativnih komentara na štetu DORH-a, zbog susreta osumnjičenika, odnosno optuženika Bandića sa glavnim državnim odvjetnikom, sve na koncertu.

Nije li neobična situacija, da Mehmedagić sjedi sa glavnim tužiocem BiH, koji rukovodi Tužilaštvom koje ga istražuje, i da li ovakvu privilegiju imaju svi?!

Autor: Dnevno.ba/ Josip Šimić Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});