fbpx
Vedran Jelinović

(Ne)pristrano prema Semiru Efendiću: Efendiću godina zatvora uvjetno, drugima i 5, 8, 10, 15 godina zatvora za isto krivično djelo!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine (KZ F BiH) po članu 336. KZ F BiH propisano je teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa prema kojemu je, u slučaju prouzrokovane smrti jedne ili više osoba, zaprijećena kazna zatvora od jedne (1) do osam (8) godina zatvora.

Svakome se može dogoditi, da upravljajući motornim vozilom, nehotice usmrti jednu ili više osoba.

Kao što je putem medija poznato, u subotu 17. 03. 2018. godine u 14:30 sati u ulici Zagrebačka, općina Novo Sarajevo, dogodila se prometna nesreća. Tom prilikom došlo je do obaranja pješaka, odnosno kontakta vozila s pješakom S. E., rođen 1941. godine, nastanjen u Sarajevu, dok je motornim vozilom upravljao Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad Sarajevo i tada član SDA stranke. U toj prometnoj nesreći pješak S.E., zadobio je teške tjelesne povrede opasne po život, a ljekarska pomoć mu je ukazana na UKC Sarajevo, gdje je nesretni pješak sam tri sata poslije, točnije oko 18 sati preminuo istoga dana od zadobivenih ozljeda. 

U 19:00 sati uhićen je načelnik Novog Grada Semir Efendić, zbog postojanja osnova sumnje, da je počinio krivično djelo „Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa“ iz člana 336. stav 4., KZ F BiH a u vezi sa krivičnim djelom „Ugrožavanje javnog prometa“ iz člana 332. KZ F BiH, sa smrtnim ishodom, a za što je zaprijećena kazna zatvora od 1 do 8 godina.

Nevjerojatno, ali istinito dana 18. 03. 2018. godine, „Semir Efendić pušten je na slobodu, jer nije bilo zakonskog osnova za zadržavanje. Efendić je saslušan u svojstvu osumnjičenog“ – potvrdila je tada glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić, dok su mnogi drugi, Efendiću slični, zbog istog krivičnog djela proveli po godinu i više u pritvoru.

Dvije godine kasnije 2020., Tužilaštvo KS podiglo je optužnicu protiv Semira Efendića. Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Semira Efendića zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja.

Optuženi se tereti da je kao učesnik u saobraćaju iz nehata prouzrokovao smrt jedne osobe, tako što je dana 17. marta 2018. godine u popodnevnim satima, vozeći automobil Golf V i krećući se iz pravca naselja Grbavica prema ulici Zagrebačka, dolaskom na raskrsnicu pomenutih ulica, prednjim desnim dijelom svog automobila udario i oborio pješaka inicijala E.S. koji je od zadobijenih povreda preminuo“.

Godinu dana kasnije, Semir Efendić, načelnik sarajevske općine Novi Grad i novi predsjednik Stranke za BiH, nagodio se sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo, a u vezi sa saobraćajnom nesrećom od 17 marta 2018. godine u kojoj je poginuo pješak.

Nakon razmatranja sporazuma o priznanju krivice, Općinski sud u Sarajevu, proglasio je krivim Semira Efendića zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja. Izrečena mu je uvjetna osuda kojom se utvrđuje kazna zatvora u trajanju jedne godine, s tim da se kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od tri godine ne počini novo krivično djelo –  potvrdila je za medije Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

Efendić nije čak dobio ni zabranu upravljanja motornim vozilom.

Kako su prošli drugi, koji su počinili isto krivično djelo kao i Semir Efendić?

Kerim Mudželet!

Dana 04. 09. 2015. godine, Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je podiglo i dostavilo na potvrđivanje optužnicu protiv Kerima Mudželeta Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Mudželetu je tada predložen pritvor zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio teška krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja iz člana 336. stav 2. u vezi s krivičnim djelom ugrožavanje javnog saobraćaja iz člana 332. stav 1. KZ FBiHKantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je u predmetnoj optužnici tada predložilo produženje mjere pritvora za Kerima Mudželeta.

Podsjećamo, ispred zgrade Predsjedništva BiH osumnjičeni Kerim je kao učesnik u saobraćaju, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa ugrozio javni saobraćaj, dovodeći u opasnost život ljudi, uslijed čega je prouzrokovana smrt jedne osobe i teška tjelesna povreda druge osobe.

Mudželet je u decembru 2016. osuđen na osam godina zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je Oprčić poginula, a jedna osoba je teško povrijeđena. Međutim, Vrhovni sud FBiH je ukinuo Mudželetu prvostepenu presudu te je postupak ponovo vraćen na Kantonalni sud u Sarajevu. Za to vrijeme, Mudželet je proveo u pritvoru više od dvije i pol godine.

Nakon obnovljenog suđenja, dana 22. 11. 2018. godine, Kantonalni sud u Sarajevu  je osudio Kerima Mudželeta na sedam godina zatvora zbog saobraćajne nesreće u kojoj je smrtno stradala državljanka Srbije Jelena Opričić.

Osim zatvorske kazne, Mudželet je dobio i tri godine zabrane upravljanja motornim vozilom.

Smrt Have Dovadžije!

Nesreća u kojoj je nastradala Dovadžija dogodila se 1. aprila 2014. godine u sarajevskom naselju Nedžarići, dok je motornim vozilom upravljao Semir Rastoder.

Kantonalni sud u Sarajevu donio je prvostepenu presudu kojom je Rastoder u oktobru 2015. godine osuđen na pet i po godina zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je na pješačkom prijelazu poginula majka dvoje djece Hava Dovadžija. Nesreća u kojoj je nastradala Dovadžija dogodila se 1. aprila 2014. godine, kada je Rastoder u sarajevskom naselju Nedžarići, na pješačkom prijelazu, krećući se iz pravca Ilidže i, prema navodima iz optužnice, vozeći brzinom od 103 kilometra na sat, “golfom 6” udario i na mjestu usmrtio Havu.

Prije, tokom, a ni poslije suđenja, Rastoder nijedan dan nije proveo u pritvoru. Neposredno nakon nesreće kratko je zadržan u policiji, nakon čega je pušten na slobodu. To je izazvalo pobunu i nezadovoljstvo građana, pa su tim povodom organizirani i masovni protesti.

Smrt tri djevojke!

Dana 20. 12. 2018. godine, Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim je predsjedavao sudija Husein Delalić, je Almira Ejubovića osudilo na 15 godina i 10 mjeseci zatvora zbog teške nesreće u kojoj su poginule tri djevojke. Presuda je potvrđena od strane Vrhovnog suda F BiH.

Almir Ejubović je 29. juna 2018., upravljajući BMW-om, izazvao nesreću na autoputu A-1 u kojoj su poginule Ajla Ibrica, Nađa Neradin i Lejla Oruč.

Ejubović je optužen za teško krivično djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja sa smrtnom posljedicom. On se tereti da se, upravljajući svojim neregistrovanim vozilom BMW X5 bez vozačke dozvole, s postavljenim nepripadajućim i nevažećim registarskim tablicama, kretao iz pravca Vlakova prema Vogošćanskoj petlji brzinom od oko 166 kilometara na sat. 

Almir Duraković!

Dana 26. 06. 2020. godine, Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Almiru Durakoviću (23), koji je u Bolničkoj ulici u Sarajevo sa Audijem A3 usmrtio pješakinju Zumretu Muharemagić (77), rođenu u Bosanskoj Gradišci, nastanjenu u Sarajevu.  Duraković je pješakinju udario na raskrsnici ulica Bolnička i Stjepana Tomića. Žena je smrtno stradala na licu mjesta, što su konstatirali ljekari Hitne pomoći.

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Almira Durakovića (1997) zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog prometa.
Optuženi se tereti da je 22.juna 2020. godine u jutarnjim satima na raskrsnici ulica Bolnička i Stjepana Tomića vozeći Audi A3 brzinom od 76,7 km/h i bez položenog vozačkog ispita usmrtio 77-godišnju pješakinju. Prema navodima iz optužnice, nakon preticanja, Duraković nije zaustavio vozilo na obilježenom pješačkom prelazu iako je za pješake bilo uključeno zeleno svjetlo, usljed čega je automobilom udario žensku osobu koja je preminula na licu mjesta.

Nermin Maslo!

Nermin Maslo je u maju 2015. godine u Kantonalnom sudu u Sarajevu osuđen na četiri i po godine zatvora zbog udesa u kojem je poginula pješakinja Josipa Knežević, dok je teško povrijeđena maloljetnica rođena 1999. godine, a koje je udario i oborio BMW-om. Presuda je uslijedila nakon što je Maslo sam priznao krivicu za teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa, a u njoj je navedeno da se kretao prekoračenom brzinom.

Mirsad Subašić!

Prije nekoliko godina, Mirsadu Subašiću,  je Kantonalni sud izrekao jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina i četiri mjeseca zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog prometa i ne pružanja pomoći osobi povrijeđenoj u udesu. U presudi stoji da je Subašić u alkoholisanom stanju i bez položenog vozačkog ispita upravljao Audijem A6, te na Skenderiji udario u vozilo Peugeot koji je stajao na semaforu. Vozač Peugeota Zlatan Handžić je preminuo na mjestu udesa, dok je državljanka Španije koja je bila s njim u vozilu prošla sa teškim povredama, a taksista koji se nalazio u blizini sa lakšim.

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI