fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

NERMIN NIKŠIĆ: Želimo okupiti građanski blok u BiH

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Gostujući sinoć u Dnevniku D Federalne televizije, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je da građanske i lijevo orijentirane političke stranke nikada ranije nisu dobile veći broj mandata nego na proteklim izborima.

Nikšić je pojasnio da će SDP BiH, DF i Naša stranka u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH brojati od 32 do 34 zastupnika, dok će u Parlamentu BiH zajedno imati 10 mandata – SDP pet, DF tri i Naša stranka dva.

“Dakle, to je sigurno respektabilna snaga i sigurno je da ono što nam predstoji u ovom periodu je da mi usuglasimo svoje stavove i program, da vidimo je li moguće da nastupamo zajedno kao blok” – rekao je Nikšić.

Prema njegovim riječima, da su ove stranke zajedno nastupale i prije izbora, ostvarile bi još mnogo bolji izborni rezultat.

“Ali, evo, možemo li se mi sada dogovoriti oko ključnih stvari, oko toga šta je to što ćemo mi kao građanski blok postaviti pred buduću vlast, bilo da mi ostanemo opozicija ili ćemo s nekim tko je spreman na tim osnovama s nama da pravi i gradi vlast u BiH i FBiH ponuditi rješenja i tražiti način kako da to realiziramo” – dodaje Nikšić.

Voditeljicu emisije interesiralo je s kim SDP želi, može i neće u koaliciju?

“Prije bilo kakve priče o koalicijama, želimo da se okonča ovaj izborni proces, odnosno da se okonča i raščisti pitanje izbornih nepravilnosti. I to je neka kvalifikacija, da vidimo tko je spreman tražiti raščišćavanje da bi se uopće pričalo o koalicijama” – rekao je Nikšić.

Ističe da u ovom trenutku nije odgovornost na SDP-u da formira vlast ni na jednom nivou.

“Dakle, stranke koje su pobijedile dužne su da formiraju vlast i mi im nećemo biti smetnja. Paralelno s time, mi ćemo razgovarati i gledati da okupimo ovaj građanski blok – DF, SDP, Naša stranka, da mi pričamo o svom programu, pričamo o tome što ćemo kao blok ponuditi i tražiti od buduće vlasti ili tražiti da pričamo s bilo kime ko želi da priča o tome da konstituiramo vlast” – naglašava Nikšić.

Nikšić se, kako prenose Vijesti.ba, dotakao i sutrašnjih pregovora predstavnika SDP-a, Naše stranke i DF-a o mogućoj uspostavi vlasti u Kantonu Sarajevo (KS).

“Pristali smo da se nađemo u prostorijama Naše stranke. Mislim da je puno važnije šta ćemo se dogovoriti i kakav će biti rezultat tog sastanka, nego gdje ćemo se sastati. Ako ćemo odmah u startu pokazivati sujete i pričati o tome tko će biti stariji brat tu, tko je jači…” – kazao je Nikšić.

Na pitanje postoji li stranka s kojom SDP ne želi u koaliciju ni pod kakvim uvjetima, Nikšić je kazao kako je SDP vrlo jasno rekao da želi napraviti vlast bez nacionalnih stranaka, ukoliko je to moguće.

“Bez SDA i HDZ-a, a u ovom trenutku i SNSD je nacionalna stranka” – kategoričan je Nikšić.

Poručuje kako smatra da retorika koja bi u ovom trenutku bila zapaljiva i stvarala nekakve nove jazove ne treba nikome, pa ni SDP-u BiH.

“Mi smo vrlo jasno rekli da u ovom trenutku uopće ne razmišljamo da postoje izborni pobjednici. Naša kampanja je bila zasnovana na tome da želimo napraviti vlast bez nacionalnih stranaka. Mi smo govorili o programu i nema nikakvog razloga da u ovom trenutku mijenjamo svoj stav koji smo izrekli u kampanji” – rekao je Nikšić.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});