fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

NEUM NA KOLJENIMA: Vlada mora reagirati, u protivnom ćemo propasti!

Autor: Dnevni list

NEUM - Gubici u gospodarstvu nakon korone će, već sad je jasno, biti ogromni.

Iako se kraj krizi koja je zahvatila kompletan stari kontinent, pa i našu zemlju, još ne nazire, o posljedicama, ali i načinima oporavka već se uveliko govori i u javnom prostoru.

Stručnjaci nude različite poglede i rješenja za gospodarstvo, a duhoviti građani na društvenim mrežama razmišljaju na način “Nek’ nam Bog pomogne“.

Svakako, ako već govorimo o Hercegovini, u najvećem problemu su turistički radnici. Hoteli su još tijekom veljače bili prazni, danas su ulice puste u svim središtima, pa čak i oko Starog mosta u Mostaru.

Sva noćenja stornirana

Da je sreće ili da su okolnosti normalne, predsezona u jedinom bh. gradu na moru – Neumu već bi bila u jeku. U mjesecima poput ožujka i travnja razvijen je kongresni turizam, međutim ove godine od toga nema ništa. Makar ne zasad.

Pansioni su prazni, plaže također, a pitanje je i kada bi prvi turisti mogli pristići na bh. primorje. Hoće li to biti lipanj, srpanj ili pak možda svibanj, ne bi se usudili prognozirati ni epidemiolozi ili infektolozi.

Predsjednik Udruge turističkih radnika u ovoj općini Davor Krešić podsjeća da su sva noćenja koja su bila rezervirana za travanj i svibanj, već stornirana, te da se otkazuju i termini za lipanj. Svi su, ističe, zabrinuti jer je nakon svega teško animirati ljude i na koncu spasiti sezonu.

– Već se može pretpostaviti da će sezona biti loša, da ne kažem nikakva. I najoptimističnija varijanta je nažalost s crnim ishodom. Pandemija će prema predviđanjima stručnjaka stati u vrijeme kada prođe turistička sezona. Nama nakon toga svakako ostaje da se borimo s obvezama. Pitanje je kako sve pregurati nakon ovoga. Neminovno je da će obveze pritisnuti, ističe Krešić.

Kriza će, ističe, biti do kraja osjetna tek u narednim mjesecima. Hotelijeri zasad većinom troše stare zalihe, kojim su i u ranijim godinama plaćali radnike u jesenjsim i zimskim danima.

Vlada mora reagirati

– Tko zna na što će ovo izaći. Vlada definitivno mora reagirati. Moramo pronaći rješenje koje će biti dobro za sve. U protivnom ćemo propasti. Moram da kažem da sam ponekad šokiran izjavama ljudi iz Vlade. Kao da im je sve igra, upozorava dalje.

Udruga turističkih radnika već je upućivala apele za pomoć vlastima u FBiH i HNŽ-a. Krešić očekuje skoru konkretnu reakciju.

– Moraju pokazati hrabrost i volju. Nemamo dovoljno sredstava da plaćamo radnike i izmirujemo sve ostale obveze. Ovdje su uložene desetine milijuna maraka, a sad možemo doći u situaciju da nećemo moći servisirati osnovne obveze. Prihodi ne da su se smanjili, već su stali. Imamo veliku nulu, kaže Krešić.

U Neumu su, inače, odnedavno na snazi posebne mjere. Ministri sigurnosti BiH i Hrvatske Fahrudin Radončić i Davor Božinović dogovorili su olakšani način prolaska državljana Hrvatske kroz ovu općinu. Ovakve mjere, prema Krešićevim riječima, dobre su samo za državljane susjedne zemlje.

– Mjere se poštuju, svatko ovdje se pridržava izrečenih naredbi, međutim žalosti što smo mi – Neumljani izgleda zaboravljeni od obojice ministara. Dok građani iz Hrvatske slobodno mogu kroz Neum, mi nažalost možemo samo do graničnog prijelaza i natrag. Prisiljeni smo na staru stazu, a sva sreća je da preko Svitave pristižu robe zahvaljujući čemu srećom ničim ne oskudijevamo, rekao je na kraju.

I u vremenu krize jasno je da će za žitelje Neuma spas predstavljati cesta do Stoca, koja će nadamo se zaživjeti u narednim godinama.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});