Grad Mostar

NEUM SE IZVUKAO: Katastrofalna turistička sezona u Mostaru i Međugorje zbog pandemije

Autor: dnevno.ba

Turizam u Hercegovini je zbog pojave koronavirusa pretrpio ogromne gubitke koje je gotovo nemoguće sabrati, jer su od očekivana dva miliona posjetilaca ostali bez 70 posto turista.

Direktor turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona Andrija Krešić za Klix.ba kaže da su Mostar i Međugorje pretrpjeli nesagledive gubitke, dok je situaciju izvukao Neum kao jedini bh. grad na moru koji i živi od ljetnog turizma.

Iako u HNK nemaju jasne pokazatelje stanja ni adekvatne sisteme evidencije procjenjuje se da je na području čitavog kanton ostvareno svega oko 30 posto posjeta od onih koje su planirane.

“Od samog početka godine je u Mostaru i Međugorju bilo dobro krenulo, a onda je pojavom koronavirusa, uvođenjem restriktivnim mjera i zatvaranjem granica sve stalo. Nakon relaksacije mjera su uglavnom dolazili samo domaći turisti, a tokom jula i augusta je samo Neum donekle izvukao situaciju. Kao destinaciju su ga otkrili brojni građani BiH, Srbije i Crne Gore nakon što su ga odlučili posjetiti zbog komplikacija na granicama i promocije koju smo radili”, kaže Krešić.

Nažalost promocija domaćeg turizma s obzirom na rekordna očekivanja gostiju iz svih krajeva svijeta nije pomogla Mostaru ni Međugorju koji inače žive od strnih turista iz trećih zemalja.

Voditelj ureda Turističke zajednice u Međugorju Željko Vasilj je u više navrata istaknuo kako od postojanja tog marijanskog svetišta nikada nije bilo manje turista. Naglasio je da u Međugorje 90 posto gostiju dolazi iz dalekih zemalja, a kako to nije bilo moguće, nastale štete su nepopravljive.

U Mostaru se očekivalo milion i pol turista, ali 70 posto njih nije moglo doći. To je dovelo do ruba propasti privatnike i privrednike koji su u gradu na Neretvi uložili ogromna sredstva da bi se pripremili za najbolju turističku sezonu u povijesti toga grada.

Voditelj Turističkog ureda u Mostaru Mensud Duraković naglašava da su očekivanja rekordne sezone bila opravdana i realna, jer je urađena odlična promocija i Stari most je u svjetskim turističkim agencijama nezaobilazno mjesto za posjetu, a Mostar među top destinacijama.

“Očekivanja su definitivno bila velika kao i ulaganja u sezonu koja je trebala biti najbolja prema svim parametrima. Najviše su pogođeni ljudi koji su u staroj gradskoj jezgri uložili ogromna sredstva u infrastrukturu koja je zaista rađena iznad prosjeka u Evropi. Na kraju zbog cijele situacije ni uloženo nisu mogli vratiti”, objašnjava nam Duraković.

Trusiti koji su dolazili tokom ljeta posjetiti Stari most i staru gradsku jezgru su bili uglavnom domaći gosti koji se nisu dugo zadržavali, a kako su nam u više navrata rekli tamošnji ugostitelji i trgovci samo rijetki su ostavljali novac.

“Prihodi koji su ostvareni od turizma u starom gradu uglavnom se odnose na period prije nego što su uvedene restriktivne mjere. Nove posjete turista koji su uglavnom bili domaći gosti dogodile su se u julu i avgustu, a oni su na području Blagaja, Bune i Kosora punili smještajne kapacitete kuća s bazenima za godišnje odmore sa porodicama”, kaže Duraković.

Naglašava da je to bio novi vid turističke ponude koji je nastao iz projekta “Mostar na vodama”, kroz koji je Turistička zajednica nastojala obogatiti ponudu u najvećem hercegovačkom gradu za sezonu koja je trebala nadmašiti sve dosadašnje rekorde po dolasku gostiju.

Nakon potpunog fijaska i pored toga što su granice otvorene te Mostar i Međugorje imaju tokom čitave godine zanimljive ponude turistički radnici još nemaju očekivanja od turista s obzirom na to im treba negativan test na Covid-19 koji ne smije biti stariji od 48 sati.

U HNK rade novu promociju za Mostar koji je tokom čitave godine atraktivan za trusite kao grad sa bogatom kulturno- povijesnom baštinom i za Međugorje koje je broj jedan u vjerskom turizmu, te jedinstvena zimska izletišta na Rujištu i Blidinju, a u strahu od nadolazeće sezone.

Smatraju nemogućim zanemariti činjenicu da broj novozaraženih osoba u Mostaru i čitavom kanton neprestano raste, jer bi se nove restrikcije i udar na turizam teško mogli preživjeti.

Podsjećaju da zbog udara na turizam trpi ogromne gubitke čitava privreda što se održava i na nedovoljno punjenje budžeta na svim nivoima. To bi moglo dovesti do situacije da nema sredstava ni za osnovnu pomoć građanima i nesagledivih posljedica.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI