fbpx

NEVJEROJATNE SCENE: Vađenje krvi se obavlja na ulici, a bolnica prazna!

Autor: dnevno.ba

Bolnički kapaciteti u Općoj bolnici Konjic posljednjih dana su prazni, dok pacijenti ispred bolničke zgrade u redovima čekaju, prvo na preglede u improviziranom kontejneru, a kasnije i uzimanje uzoraka krvi na parkingu pored obližnje mrtvačnice.

Nelagodu zbog neprimjerenog mjesta obavljanja poslova prema tvrdnjama pacijenata osjećaju svi medicinski tehničari zaposleni u konjičkoj bolnici.

– Zajedno su i oni koji su pozitivni i pacijenti koji su se tek javili sa simptomima kao i osobe koje se testiraju. Pitala sam jednu od medicinskih sestara u prolazu zašto je takva situacija, a ona je odgovorila da tako treba biti. Skupina od oko 40 pacijenata čekala je na parkingu da se spiskovi i matični brojevi pošalju na radiologiju. Iscrpljeni smo se kasnije popeli na radiologiju odakle smo upućeni napolje jer je proradio pokretni aparat. RTG snimci pluća rađeni su u improviziranom prostoru. Promrzla sam čekajući još dva sata na snimak. Tužno je da se radi na ovakav način. Sve je ispod ljudskog dostojanstva, ispričala je jedna od nezadovoljnih građanki Konjica.

Motel – loša ideja

Građani se s razlogom pitaju što radi Krizni stožer Civilne zaštite u Konjicu i gdje je ravnateljica Opće bolnice i ostali odgovorni u gradiću u kojemu se izdvaja značajan novac za zdravstveni sustav koji “hrani” navedene pojedince.

Ravnateljica Opće bolnice Suzana Begić-Sokolović potvrdila je za Klix.ba da je zdravstveni sustav u Općini daleko od zadovoljavajućeg, zatraživši i pomoć sa svih razina. Pojasnila je kako je izolatorij u Konjicu nužni izlaz u vanrednoj situaciji, te da trenutno ne postoji bolje rješenje.

– Nismo imali ništa drugo i taj izolatorij koji je napravljen u bivšem motelu je nametnut kao nešto što se mora. To je za lakše slučajeve – one koji nemaju uvjete za kućnu izolaciju. Međutim, obzirom na popunjenost kapaciteta u Mostaru, od nedavno ostavljamo i pacijente sa srednje teškom kliničkom slikom. Već imamo oko 15 pacijenata, kazala je Begić-Sokolović.

Pored povećanog broja pacijenta, motel koji se koristi kao izolatorij ima i problem s grijanjem. Objekt je star i nije dugo renoviran, te je stolarija vrlo loša i svi prostori se griju na drva.

– Sve su to okolnosti koje ne idu nikomu u prilog. Ipak je to nužno i jedino rješenje koje imamo u ovoj situaciji, istaknula je Begić-Sokolović.

Idealni uvjeti

Jedini epidemiolog u Općini Konjic doktorica Armina Lazarević potvrdila je jučer za O kanal da pacijenti čekaju na parkingu kod bolnice, a da nakon dolazaka laboranta krv vade u otvorenoj garaži. Kazala je i da postoji mala nadograđena prostorija za mobilni rendgen, kazavši i kako u Općoj bolnici postoje idealni uslovi za liječenje Covida.

– Imamo poseban odjel i poseban ulaz na taj odjel. On je inače kapaciteta 22 ležaja i na njemu bi se komotno mogli liječiti pacijenti s lakom i srednje teškom slikom, kazala je doktorica Lazarević.

Osim Opće bolnice u Konjicu postoji i Dom zdravlja koji također ima skučene kapacitete. To prema riječima uposlenika Doma ipak nije u njihovoj već u nadležnosti Općine koja je osnivač Doma.

Direktorica Opće bolnice Konjic u žižu interesa dospjela je prije mjesec kada je objelodanjeno da je postepeno sebi povećavala plaću koja je mjesečno iznosila 6.500, što je Uredu za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine bilo sporno, te je navedeno u njihovom izvješću.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI