fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

NI KRIV NI DUŽAN: Ko je Vinko Jakić, “kontroverzni” novi savjetnik ministrice Đapo?

Autor: Faktor.ba

SARAJEVO - Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo (SBB) nedavno je u Ministarstvu kao svog savjetnika zaposlila Vinka Jakića, "kontroverznog" bivšeg direktora Fondacije "OdRaz", koji je optuživan za brojne kriminalne radnje i prevare.

Kako je objavljeno na web stranici Ministarstva, dr. Vinko Jakić zaposlen je kao savjetnik ministrice Đapo “za pravne i opće poslove, ljudske resurse, budžet i finansije”.

A ako se iko razumije u budžet i financije, onda je to Vinko Jakić.

Milijunska tužba SAB banke

Jakićevo ime prvi put je dospjelo u žižu javnosti početkom dvijetisućitih nakon što je protiv njega podignuta optužnica za prevaru SAB banke, koja je od Vinka Jakića tražila odštetu od milijun maraka. Radilo se o kreditima kompanije “Vindex”, čiji je Vinko Jakić bio vlasnik i direktor, podignutim 1997. i 1998. godine. Banka je tužila Jakića jer spomenuti krediti nisu vraćani čime ih je, kako je navedeno, oštetio za blizu 850.000 KM. Kantonalni sud u Sarajevu najprije je Jakića oslobodio optužbi, ali presudu je 2002. godine poništio Vrhovni sud Federacije i predmet ponovo vratio Kantonalnom sudu. No, sudski pozivi za ročišta Jakiću nikada nisu uručeni, uz obrazloženje da je njegova adresa “nepoznata”. Postupak se razvlačio sve dok na kraju nije došlo do zastare krivičnog gonjenja, pa tako Jakić nikada nije odgovarao za ono što mu se stavljalo na teret.

Afera sa SAB bankom nije nimalo naškodila Jakićevoj karijeri, naprotiv. Iz privatluka se uspješno prebacio na državni budžet, najprije kao savjetnik bivšeg dopremijera Federacije i ministra financija Nikole Grabovca, a potom ga je njegov stranački kolega iz HSP-a Vjekoslav Čamber, tadašnji federalni ministar rada i socijalne politike, imenovao za svog savjetnika za ekonomska pitanja.

Plan je bio da nakon toga Jakić bude imenovan za predsjednika komisije koja je trebala izraditi strategiju mirovinskog sustava u Federaciji. Međutim, tadašnji federalni premijer Nermin Nikšić (SDP) tome se oštro usprotivio, pa je Jakić ostao bez ove unosne pozicije. Uspio je, ipak, postati član uprave Razvojne banke Federacije BiH, gdje se zadržao i dvije godine nakon isteka mandata.

Početkom 2013. godine, nakon što je ekspresno smijenjen dotadašnji direktor Safet Daut, Vinko Jakić se, (ni kriv, ni dužan?), našao na mjestu direktora Fondacije za održivi razvoj Federacije BiH “OdRaz” koja je baš u to vrijeme odabrana kao implementator kredita Svjetske banke vrijednog 110 milijuna KM, namijenjenog malim i srednjim poduzećima u FBiH.

Imenovanju Jakića na mjesto direktora “OdRaza” ponovo se usprotivio bivši federalni premijer Nermin Nikšić, koji je zbog toga od Svjetske banke čak zatražio da suspendira spomenutih 110 milijuna maraka kredita.

“Dovođenje kompromitiranog Vinka Jakića bez bilo kakve procedure na čelo Fondacije “OdRaz”, da bi upravljao sa 110 milijuna KM namijenjenih domaćim privrednicima, je nešto što nikad neću prihvatiti. Moja je obaveza bila da o tome obavijestim Svjetsku banku da bih sačuvao kredibilitet Federacije BiH koji bi nepovratno bio narušen ako bi Jakić i njegovi sponzori dobili priliku da prema svojim planovima i željama, krčme novac građana” – odlučno je tada izjavio Nikšić.

Unosna pozicija direktora Fondacije “OdRaz”

Nikšićevo protivljenje, međutim, nije imalo značajnijeg odjeka. Jakić se na poziciji direktora “OdRaza” zadržao do polovine 2014. godine, kada je smijenjen, a na njegovo mjesto imenovan je Samir Ćatović. Zbog odluke o navodno nezakonitoj smjeni Jakić se žalio sarajevskom Kantonalnom sudu (istom onom koji ga nikada nije procesuirao u predmetu SAB banke), koji ga je privremenom mjerom vratio na poziciju direktora. A dok je čekao da se pravomoćno okonča parnični postupak, Jakić je svoj bankovni račun “podebljao” sa još nekoliko desetina tisuća maraka.

Fondacija “OdRaz” prestala je sa radom 2016. godine. U izvještaju federalnih revizora te godine utvrđeno je da je nakon gašenja Fondacije, Vlada FBiH isplatila direktoru i izvršnim direktorima ukupno 134.380 KM otpremnine. Najviše novca dobio je upravo Vinko Jakić, koji je na osnovu menadžerskog ugovora u “OdRazu” primao mjesečnu neto plaću u iznosu od 4.080 KM.

“Uvidom u obračun i isplatu plaća konstatiramo da je direktoru fondacije Vinku Jakiću, u veljači i kolovozu 2016. godine, na osnovu njegovih posebno donesenih odluka, isplaćena razlika neto plaća za periode siječanj-ožujak 2015. godine i travanj-prosinac 2015. godine u ukupnom neto iznosu od 24.706 KM (bruto 43.854 KM), tj. za periode kada je istom bio otkazan ugovor o radu i kada je isti bio raspoređen na poslove stručnog suradnika za implementaciju razvojnih projekta. Imajući u vidu da je isti vraćen na posao i ponovo raspoređen na mjesto direktora po Rješenjima o privremenim mjerama Kantonalnog suda “do pravomoćnog okončanja parničnog postupka” koji je još uvijek u tijeku, konstatiramo da nisu ispunjeni svi zakonski uvjeti za isplatu razlika plaća u bruto iznosu od 43.854 KM” – navodi se u revizorskom izvještaju.

Paralelno sa bogatim CV-jem u državnoj službi, Jakić je gradio političku karijeru u Hrvatskoj stranci prava (HSP) BiH, čiji je bio dugogodišnji visokopozicionirani član. No, u svibnju 2016. godine, Sabor HSP-a donio je odluku da iz članstva isključi Jakića i tadašnjeg predsjednika ove stranke Zvonka Jurišića, i to, kako su naveli, zbog “teških povreda statuta, sramoćenja i lihvarenja stranke”. Otkriveno je da su Jurišić i Jakić potpisali ugovore sa nekim članovima stranke prema kojima su ti članovi dio svojih plaća uplaćivali na privatne račune Jurišića i Jakića, a nakon što su izabrani u zakonodavnu vlast. Na taj način oduživali su im se za “podršku” koju su dobili tijekom izbornih kampanja.

Od isključenja iz HSP-a do Radončićevog SBB-a

Uvijek snalažljivi Jakić, međutim, nije se dao pokolebati zbog “sitne” trgovine glasovima koja je izazvala prezir njegovih stranačkih kolega. Čim je saznao da mu se u HSP-u sprema isključenje, Jakić je odlučio da se priključi na novu političku opciju kojom će sebi osigurati buduće unosne ugovore u državnim institucijama. Tako je samoinicijativno pustio glas u javnost da se pridružuje SBB-u Fahrudina Radončića, kojem je u političkoj raspodjeli pozicija pripalo mjesto direktora tada još postojeće Fondacije “OdRaz”.

Nakon što su se mediji raspisali o Jakićevoj promjeni stranačkog dresa, iz SBB-a su to demantirali priopćenjem za javnost u kojem su naveli kako Jakić nije njihov član.

“Želimo precizno istaknuti da Vinko Jakić nije član SBB-a i nije kadar SBB-a, koji za sve pozicije ima izuzetan broj referentnih osoba koji su od osnivanja Saveza članovi ili simpatizeri naše stranke” – naveli su u priopćenju SBB-a od 8. travnja 2016. godine.

Čini se, ipak, da se Vinko Jakić u međuvremenu uspio približiti Fahrudinu Radončiću, koji ga je sada nagradio pozicijom savjetnika “za pravne i opće poslove, ljudske resurse, budžet i financije” u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.

Uz takvo bogato iskustvo, nema nimalo sumnje da će se doktor Jakić snaći na novoj poziciji i profesionalno posavjetovati ministricu Editu Đapo kako da rasporedi budžet Ministarstva. Pa, koliko koga zapadne…

 

Autor: Faktor.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});