fbpx

NIJE BILO PROVOKACIJA: Bošnjaci i Srbi u isto vrijeme obilježili stradavanja na Vlašiću

Autor: dnevno.ba

Bošnjaci i Srbi su u isto vrijeme 12. septembra došli na obilježavanje godišnjice ratnih stradanja na Vlašiću i ni sa jedne strane nije bilo provokacija, potvrdile su obje strane.

Propagandna mašinerija, koja ne mari za odavanje počasti žrtvama, koliko za podgrijavanje međuetničkih netrpeljivosti, ipak je događaj iskoristila da satanizira “stotinjak Bošnjaka” koji su “došli da spriječe parastos”.

Agencijsku vijest je objavio veliki broj medija u Bosni i Hercegovini, što iz Republike Srpske, što iz Federacije BiH.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Kotor Varoš Miladin Savanović izjavio je za Srpskainfo da nije bilo provokacija i da Bošnjaci nisu došli kako bi spriječili parastos.

“Desilo se tako da smo i mi i predstavnici bošnjačke boračke organizacije i porodice stradalih došli u isto vrijeme da služimo pomen, svako svom narodu”, pojašnjava Savanović.

On ističe da su u subotu stigli na plato Meokrnje u zakazano vrijeme te da su gore zatekli policiju i oko 150 Bošnjaka koji su došli s namjerom da odaju pomen stradalim sunarodnjacima.

Dodaje da su Bošnjaci imali razne zastave, pa i Armije RBiH, i da je to jedino tačno od svega onoga što je objavljeno u medijima proteklih dana.

“Na parastos je stiglo nas 30-ak Srba. Čim smo stigli prišao sam toj grupi Bošnjaka i razgovarao s predsjednikom jedne od njihovih boračkih organizacija”, ističe Savanović za Srpskainfo.

Navodi da su razmijenili brojeve telefona te dogovorili da se ubuduće čuju telefonom i zajednički dogovore kada će ko doći kako bi izbjegli situaciju da opet dođu u isto vrijeme.

Ljudski im je, kako kaže, rečeno: “Samo vi obavite parastos i to što ste naumili, pa ćemo onda mi.”

Grupa Bošnjaka se, prema njegovim riječima, na njegovu zamolbu pomjerila da im ne smetaju dok obavljaju parastos.

“U blizini je bio i hodža, koji nas je upitao da li nam on smeta i da li želimo da se i on pomjeri”, pojašnjava Savanović.

Predsjednik Komisije za informisanje Boračke organizacije Kotor Varoš Čedo Tepić također je negirao za Srpskainfo da je u subotu bilo provokacija Srba na Vlašiću.

“Istina je da Bošnjaci nisu napravili ništa neljudsko i ničim nisu narušili dostojanstvo molitve i pomena našim poginulim. Nije bilo nikakvog ‘ekstremističkog ludila’, kako su to pojedini mediji predstavili”, naveo je Tepić.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI