fbpx

NIKNUO SAVEZ PROTIV TRUMPA! Iran prijeti SAD-u: ’Ne diraj naše brodove ’

Autor: dnevno.ba

Flota od pet tankera krenula je iz Irana prema Venezueli koju je pogodila iznenadna nestašica goriva, a ista ta flota mora prijeći preko područja Teherana i Caracasa koji su pod američkim sankcijama. Podsjetimo, SAD je donio odluku kojom je venezuelanskoj državnoj naftnoj tvrtci PDVSA blokirao sve aktive na američkom teritoriju, a američkim pravnim osobama zabranio poslovanje s istom.

Iranski predsjednik Hasan Rohani stoga je upozorio da će se njegova zemlja osvetiti Sjedinjenim Državama ako će stvarati probleme tankerima koji prevoze naftu do Venezuele.

„Ako naši tankeri na karipskom ili bilo kojem drugom području u svijetu naiđu na probleme zbog Amerikanaca, i SAD će biti u problemu“, rekao je Rohani u telefonskom razgovoru s katarskim emirom, javlja novinska agencija Mehr.

Jednako tako istaknuo je kako Iran neće nikad započeti sukob, no uvijek ima legitimno pravo braniti suverenitet, teritorijalni integritet kao što ima pravo i služiti svojim nacionalnim interesima, tvrdi. Iz svih tih razloga, nada se da SAD neće pogriješiti i pokušati nešto.

Iran južnoameričkoj državi šalje 1,53 milijuna barela nafte i alkana, a flota je trenutno u karipskim vodama. Njen dolazak na obalu Venezuele očekuje se u nedjelju. Kada flota dođe u gospodarski pojas Venezuele, dočekat će je i dalje pratiti vojska Venezuele, rekao je Ministar obrane te države.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI