fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Niko ne želi biti protukandidat Izetbegoviću

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Sedmi Kongres Stranke demokratske akcije (SDA) bit će održan 14. rujna u Zetri, a sudeći prema broju izaslanika koji će sudjelovati u radu, bit će to najveći Kongres SDA u povijesti te stranke, objavio je Faktor.

Kako se navodi, Kongresu će nazočiti 1.340 izaslanika, među kojima su predstavnici SDA u zakonodavnoj vlasti na svim razinama, izabrani izaslanici te 30 izaslanika iz mreže SDA u dijaspori.

Na Kongresu će se birati predsjednik stranke, devet potpredsjednika, članovi Glavnog odbora te Nadzorni odbor i Etički odbor. Proces dostavljanja kandidatura je već okončan, a sve općinske organizacije su za novog predsjednika SDA, prema informacijama Faktora, predložile aktualnog lidera te stranke Bakira Izetbegovića.

SDA nalaže da se za sve pozicije koje bira Kongres izbor vrši tajnim glasovanjem, ali istovremeno predviđa mogućnost da, ukoliko se za neku poziciju ne prijavi veći broj kandidata od broja koji se bira, kao što je to u ovom slučaju, Kongres može većinom glasova odlučiti da se izbor vrši javnim glasovanjem, odnosno aklamacijom”, pojašnjavaju iz SDA.

Za pozicije potpredsjednika stranke su, navodi Faktor, stigla 52 prijedloga. Uvjet za kandidaturu je prijedlog najmanje pet općinskih organizacija ili jedna kantonalna organizacija ili jedna regionalna organizacija SDA. Izborno povjerenstvo stranke je nakon pregleda pristiglih prijedloga ustanovilo da 28 kandidata ispunjavaju navedene uvjete.

Po broju kandidatura se izdvajaju Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Asim Sarajlić, Edin Ramić i Adil Osmanović, a po broju kandidatura za potpredsjednicu stranke se izdvajaju Melika Mahmutbegović, Senija Bubić i Alma Čolo. Konačnu listu kandidata za potpredsjednike predlaže novoizabrani predsjednik stranke, uz konsultacije s Kadrovskom komisijom. Kongres će birati i 83 člana Glavnog odbora SDA, koji se biraju na način da je svaki kantonalni i regionalni odbor zasebna izborna jedinica i svaki od njih je dostavljao svoje preliminarne liste kandidata. Na izbornim listama će se tako naći ukupno 207 kandidata, razvrstanih po kantonalnim ili regionalnim odborima.

Za Nadzorni odbor, koji broji pet članova, pristiglo je oko 50 kandidatura, a Kadrovska komisija je listu suzila na 11 kandidata. Konačnu listu kandidata za Nadzorni odbor predlaže predsjednik stranke nakon konsultacija sa Kadrovskom komisijom.

Kada je u pitanju Etički odbor, bira se 11 članova, a pristiglo je oko 70 prijedloga iz svih općinskih organizacija. Kadrovska komisija je suzila listu na 11 kandidata, koju će u konačnici predložiti predsjedniku stranke. Izbor članova Predsjedništva SDA je postkongresna aktivnost, a 15 članova će po položaju biti dio tog stranačkog tijela. To su predsjednik, potpredsjednici, glavni tajnik te predsjednici Asocijacije mladih, Asocijacije žena i Asocijacije veterana. Ostalih 16 članova se biraju u dvije etape

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});