fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

NIŠTA NOVO: Novi šef policije u Brčkom sudjelovao u srebreničkom genocidu!

Autor: D.Ivanković

BRČKO - Skupština Brčko usvojila je odluku o davanju suglasnosti na imenovanje šefa Policije distrikta, tako da će tu funkciju u naredne četiri godine obavljati Goran Pisić.

Po navodima nekoliko bosanskih novinskih agencija novi šef policije u Brčkom Goran Pisić sudjelovao je u srebreničkom genocidu 1995. godine.

Vojska i policija Republike Srpske su 1995. godine na istoku Bosne, u Srebrenici, silovali i ubili više od 10.000 Bošnjaka, a u novinskom članku koji je list Oslobođenje objavio 2006. godine spominje se i ime Gorana Pisića, kao jednog od policajaca za koje se zna da su u vrijeme najvećeg genocida u Europi nakon Drugog svjetskog rata ratovali na području Srebrenice na strani policije RS.

Novoizabrani šef policije Brčko distrikta BiH sudjelovao u srebreničkom genocidu?!

Edin Ražanica, novinar iz Brčkog i urednik portala Otisak rekao je da je Pisića na čelo brčanske policije imenovala stranka SNSD Milorada Dodika, ali da su im u tome pomogli i glasovi nekoliko Bošnjaka u Skupštini distrikta Brčko, što je šokantno.

Analitičari napominju da, ukoliko se čak i utvrdi da je novi šef brčanske policije zaista i sudjelovao u srebreničkom genocidu, on neće biti smijenjen sa čela policije zbog toga. Prema službenim podacima domaćih i međunarodnih organizacija više od 500 zločinaca koji su odgovorni za smrt Bošnjaka u Srebrenici u ovom trenutku radi u policijskim strukturama BiH, a neki su i na rukovodećim pozicijama!

Krajem srpnja 2006. godine u „Oslobođenju“ je objavljen tekst pod naslovom „Podrinjem patroliraju desetine policajaca koje su 1995. bile u Srebrenici“, a u kojem je, među mnoštvom imena, spomenuto i ime Gorana Pisića.

Tada navedeno ime nije izazvalo posebne reakcije, no danas je to, bar za Brčake, drugačije obzirom da je pred kraj 2014.godine Goran Pisić izglasan od strane zastupnika skupštine Distrikta za šefa lokalne policije.

U tekstu koje je „Oslobođenje“ tada objavilo, tretirana je činjenica da je Tužiteljstvo BiH odbacilo poziv tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH rahmetli Sulejmana Tihića za objavljivanje imena sudionika u događajima u Srebrenici, u srpnju 1995. godine, uz obrazloženje da bi objavljivanje imena osoba s liste moglo ugroziti postojeće istrage, te da Tužiteljstvo BiH trenutno vodi 10 istraga protiv više desetina osoba koje su osumnjičene za ratne zločine počinjene u Srebrenici.

Tada je „Oslobođenje“ objavilo dio spiska aktualnih pripadnik MUP-a RS koji su u srpnju 1995. godine sudjelovali u akcijama u Srebrenici i oko nje, pa se na tom spisku našlo i ime, sada već, novog šefa policije Brčko Distrikta Gorana Pisića ili, možda, nekoga tko je u MUP-u RS-a sa istim imenom i prezimenom!

Autor: D.Ivanković
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});