fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Ništa od skoka s ‘tornja’, Radončić ulazi u vlast?

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Šef SBB-a Fahrudin Radončić je lukaviji od Željka Komšića. Ne objavljuje odluku o ulasku u vlast dok Izetbegović, Dodik i Čović ne postignu kompromis oko Godišnjeg nacionalnog plana, mandatara Tegeltije i raspodjele resora. Čelnici SDA sve češće ‘vjeruju’ da je SBB već prekoračio prag vlasti.

Danas bi ključni igrači za sastavljanje Vijeća ministara i deblokadu državnih institucija Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović trebali donijeti konačnu ‘presudu’, formiranje državne vlasti ili pogibeljni razlaz do sljedećih parlamentarnih izbora sa svim nesagledivim političkim posljedicama.

Dopustit ćemo da je možda malo pregrubo i previše crno gatati takav kolaps, međutim, šef SNSD-a Milorad Dodik je sam isprovocirao agresivni pesimizam porukom da u slučaju neuspjeha razgovora u srijedu neće i nema smisla više sjedati s Bošnjacima i vođom SDA Bakirom Izetbegovićem.

Oštre poruke uoči sastanka

Uvertira pred današnju sesiju nije nimalo ružičasta. Akteri se nadmeću tko će se više predstaviti razjarenim stranačkim ucjenjivačem nego umjerenim i razumnim pregovaračem, apsolutno spremnim dati obola krajnjem kompromisu.

Čelnici SDA i SNSD-a Bakir Izetbegović i Milorad Dodik su se na daljinski polemizirali oko famoznog odcjepljenja RS-a i budućnosti države BiH.

-Za otcjepljenje RS-a od BiH nema nikakvih uvjeta, niti pravnih, niti povijesnih, niti moralnih. Postoji samo mogućnost da se silom pokuša dovršiti ono što Karadžić i Milošević nisu uspjeli. Nikome ne bih preporučio da su u to upusti. Rušenje mirovnog sporazuma bi neumitno srušilo mir, a nečiji snovi o neovisnosti bi se pretvorili u užasnu noćnu moru svih, zaprijetio je Dodiku Bakir Izetbegović i okrznuo ga podsjećanjem kako su ‘Srbi zaratili i razišli se sa svakim s kim su dijelili državu i životni prostor u vremenu kada su ih predvodili Milošević, Karadžić, Mladić. Razišli su se sa Slovencima, Hrvatima, Albancima, s pravoslavnim Makedoncima, braćom Crnogorcima… Nadam se da će nakon svih bolnih iskustava s Bošnjacima ipak pronaći modus suživota, pokušao je susjedima Srbima očitati lekciju iz povijesti Izetbegović.

Milorad Dodik se s druge strane pomalo posprdno obratio Bošnjacima i njihovoj ‘jedinoj domovini’ već otrcanom tezom ‘da BiH bez stranaca ne bi trajala ni dva dana, da je Dayton sklepao zemlju koja nema ništa zajedničko, da su Srbi ubačeni u tog monstruma’.

Komšić i Radončić

Te su Dodikove ‘bravure’ bile povod što je SDA pokrenula mašineriju okupljanja jednog šireg patriotskog bloka.

Na poziv Bakira Izetbegovića javio se osviješteni i uvijek u prvim redovima za borbu za državu spremni Željko Komšić. Isti ‘patriotski’ mamac je Izetbegović uputio i prema šefu SBB-a Fahrudinu Radončiću .

– Uvjeren sam da će u taj blok, prepoznavajući ovu obavezu, uskoro ući i SBB, najnovija je poruka predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Pripremu terena i omekšavanje Radončića je obavio bošnjački član državnog Predsjedništva i Izetbegovićeva desna ruka Šefik Džaferović. Nakon nedavnog susreta i Džaferović i Radončić su potvrdili da su imali veoma korektan razgovor.

Čelnik SBB-a Fahrudin Radončić je otišao i korak dalje pa je simptomatično i vjerojatno nesvjesno, otkrio kako se na tom sastanku nije razgovaralo o šefu OSA-e Osmanu Mehmedagiću.

Možda i nije, to će neupitno doći na dnevni red, ali Radončić je zapravo otkrio da se u razgovorima ipak otišlo dosta daleko. Sve upućuje da je vođa SDA Bakir Izetbegović, nakon Komšića u vlast uvukao i Radončića. Javnost će ostati ‘razočarana i uskraćena’ za Radončićev ‘skok s tornja’, što je obećao ako nekome treba dokazati da neće u vlast sa SDA.

Šef SBB-a Fahrudin Radončić je dosta lukaviji od Željka Komšića. Iako je njegov ulazak u federalnu i državnu vlast praktično zgotovljena stvar, Radončić još uvijek mudro šuti i službeno ne objavljuje svoje nakane očigledno osluškujući što ‘šumi’ u vezama između Izetbegovića, Dodika i Čovića i čekajući njihov končani kompromis.

Lider SBB-a ne želi sebi priuštiti nikakvu blamažu i razumljivo je što igra na siguricu. Za mogući slučaj definitivnog kraha pregovora on ne želi snositi nikakvu odgovornost, kao što ne želi biti ničija igračka.

Jednako tako, Radončić ne želi za stolom biti ‘žirant’ Izetbegoviću i ako šef SDA poklekne pred naletima Dodika i Čovića oko MAP-a, mandatara Tegeltije i izmjena Izbornog zakona, političku fakturu će elegenantno ispostaviti na adresu SDA.

Ako danas Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović olabave uže i pronađu neku čarobnu formulu zasigurno će Fahrudin Radončić spremno uskočiti u cijepanje bošnjačkog dijela kolača vlasti na federalnoj i državnoj razini.

Tada će Radončić ubaciti u žrvanj Izetbegovića i krčmit će mu resore gdje je najosjetljiviji. Javnost bi bila sretna da barem do toga dođe. Realno, puno je jači strah od inaćenja i totalnog nereda nego od nekog razumnog dogovora i deblokade sustava.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});