fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Njemačka isplaćuje mirovine bivšim vojnicima Adolfa Hitlera iz Belgije

Autor: Dnevno.ba

BRUXELLES - Belgiju ovih dana potresa skandal oko mirovina koje Njemačka isplaćuje za 27 Belgijanaca koje je Adolf Hitler još 1941. godine nagradio posebnom uredbom za “lojalnost, vjernost i poslušnost”, a svi su bili pripadnici zloglasne jedinice Waffen SS.

Iznos novčanih naknada varira od 425 do 1275 eura. Svi primatelji su se borili za nacističku Njemačku tijekom Drugog svjetskog rata ili njihove kolaboracioniste i ove su mirovine zajamčene bivšim vojnicima Trećeg Reicha.

Njemačka je primorana plaćati mirovine bivšim nacistima zbog činjenice da je postala pravni sljednik Trećeg Reicha i preuzela sve odgovornosti bivše države, uključujući i one mirovinske.

Sada su, prema belgijskim medijima, zastupnici u parlamentu zemlje bijesni zbog tih isplata i traže da vlada riješi to pitanje. Ali, prema mišljenju stručnjaka, oni su još više zainteresirani da Belgija na sebe ne preuzme teret isplate ovih naknada.

Ratni veterani Belgije su 2016. godine već otvorili pitanje problematične isplate novca bivšim nacistima i zatražili od vlasti zemlje da učine sve kako bi se to zaustavilo. No, dužnosnici ne mogu učiniti ništa, jer mirovine plaća Njemačka.

Istraživač Alvin De Coninck radi za “Groep Herinnering”, organizaciju preživjelih nacističkih koncentracijskih logora i njihovih obitelji. Rekao je za dnevni list De Morgen da “gotovo 70 godina njemačke savezne pokrajine isplaćuju ove dodatne mirovine”.

“Otkrio sam da se nacističke mirovine kreću između 425 i 1275 eura mjesečno. Osim toga, godine koje su Belgijanci proveli u belgijskim zatvorima kao kaznu za suradnju s nacistima su im upisane kao godine radnog staža, dok Belgijanci koji su tijekom rata bili podvrgnuti prisilnom radu u Njemačkoj primaju naknadu od 50 eura mjesečno”, rekao je Alvin De Coninck.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});