fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Njemačka neće produžavati krajem juna pravilo koje nalaže rad od kuće zbog pandemije koronavirisa

Autor: Dnevno.ba

Njemačka je postepeno ukinula mjere lockdowna u posljednjih šest sedmica dok je broj zaraženih u opadanju.

Njemačka neće produžavati krajem juna pravilo koje nalaže rad od kuće zbog pandemije koronavirisa, navode novine riječi šefa osoblja kancelarke Angele Merkel u srijedu.

Njemačka je postepeno ukinula mjere lockdowna u posljednjih šest sedmica dok je broj zaraženih u opadanju.

Nakon početnog uvođenja obaveze rada od kuće u januaru, ta mjera je uvrštena u prijedlog zakona o „kočnici u hitnim situacijama“ koja omogućuje vladi da uvede mjere lockdowna ukoliko broj zaraženih poraste iznad određenih pragova.

– Dok brojke zaraženih opadaju, nema potrebe da pravilo o radu od kuće bude produženo 30.juna, kada vanredno zakonodavstvo u okviru mjera lockdowna istekne – izjavio je Helge Braun, šef osoblja kancelarke Merkel, za sedmične novine WirtschaftsWoche.

– Vanredna kočnica neće biti produžena ovoga puta jer trenutno imamo povoljnu situaciju – kazao je Braun.

Ona bi mogla biti ponovo uvedena na jesen, u zavisnosti od napretka u vakcinaciji ili eventualno zbog širenja novih varijanti virusa, dodao je.

Neki zvaničnici predložili su produženje pravila o radu od kuće.

Ministar rada Hubertus Heil izjavi je u aprilu da zakon o radu od kuće daje radnicima pravo da rade od kuće, čak i u slučaju da se okonča kriza s koronavirusom.

Na vrhuncu trećeg vala pandemije u martu, skoro trećina zaposlenih u Njemačkoj radila je od kuće barem neko vrijeme, ali je ta cifra opala na 31 posto u maju, sudeći po ekonomskom institutu Ifo.

Broj potvrđenih zaraza od koronavirusa u Njemačkoj iznosio je 1.455 u srijedu, rastući na ukupnu cifru od 3.717.625, što je povećanje za manje od polovine broja od prije sedmicu dana. Broj preminulih porastao je za 137 na ukupno 90.074, prenosi Reuters.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});