fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

NJEMAČKA SE NADA POMOĆI EU Namjerava obnoviti oštećenu infrastrukturu

Autor: Fena

Njemačka vlada namjerava obnoviti infrastrukturu oštećenu u smrtonosnim poplavama na zapadu zemlje što je skorije moguće i nada se finansijskoj podršci iz fonda solidarnosti Europske unije, navodi se u nacrtu vladinog dokumenta.

Dok se potraga nastavlja za preživjelima u prošlotjednim katastrofalnim poplavama koje su odnijele kuće i mostove, uz najmanje 160 poginulih ljudi, Njemačka počinje da prebrojava finansijske štete najteže prirodne katastrofe u gotovo 60 godina.

Savezna vlada planira dati 200 milijuna eura hitne pomoći za popravke zgrada, oštećenu lokalnu infrastrukturu i pomoć ljudima u kriznim situacijama, pokazuje nacrt dokumenta koji treba biti predstavljen vladi u srijedu.

Ukoliko 16 saveznih država također doprinesu s 200 milijuna eura, ukupno 400 milijuna eura hitne pomoći  će biti dostupno, navodi se u dokumentu.

Vlada će se prijaviti EU za pomoć iz fonda uspostavljenog za bavljenje posljedicama prirodnih katastrofa širom bloka, dodaje se u tekstu.

Samo dva mjeseca uoči saveznih izbora, vlada kancelarke Angele Merkel želi pokazati da čini sve što je u njenoj moći da obnovi ljudima kuće i tvornice u poplavljenim zonama.

–  Savezna vlada učinit će sve što treba da obnovi infrastrukturu u saveznom vlasništvu što je moguće brže – piše u nacrtu dokumenta.

Bavljenje štetama i obnovom infrastrukture zahtijevat će veliki financijski napor u predstojećim godinama, navodi se u tekstu i dodaje  da je vlada spremna da uspostavi fond za bavljenje posljedicama “budućih velikih katastrofa koje bi pogodile nekoliko regija”. Savezne države mogle bi doprinijeti takvom  fondu.

Tijekom jučerašnje posjete dijelovima Belgije, također pogođenih poplavama, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poručila je tim zajednicama da je Europa uz njih.

– Mi smo uz vas u žalosti i bit ćemo uz vas u obnovi – kazala je.

Južna Njemačka također je  zahvaćena poplavama i savezna država Bavarska prvobitno je učinila dostupnim 50 milijuna eura pomoći u vanrednim situacijama za žrtve poplava, priopćio je danas bavarski  premijer.

Njemačka ministrica okoliša Svenja Schulze pozvala je na stvaranje širih financijskih resursa za sprečavanje ekstremnih vremenskih dešavanja izazvanih klimatskim promjenama.

–  Trenutni događaji na tolikim mjestima u Njemačkoj pokazuju nam kakvu silinu posljedice klimatskih promjena mogu imati po sve nas – izjavila je ona za novine Augsburger Allgemeine.

Vlada je trenutno limitirana na ono što se može učiniti u podršci prevenciji poplava i suša, kazala je ona, dodajući da se zalaže za uvođenje adaptacija za klimatske promjene u temeljni zakon.

Eksperti tvrde da poplave koje su pogodile sjeverozapadnu Europu u prošloj sedmici trebaju služiti kao upozorenje da je dugoročna prevencija klimatskih promjena potrebna, prenosi Reuters.

 

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});