fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Njemačke prostitutke furiozne: “Naša djelatnost nije ništa manje vrijednija od frizerske”

Autor: dnevno.ba

Smisao za humor je još nije napustio. Na pitanje koliko joj je godina, Stephanie Klee odgovara uz smijeh: “Na to vam neću odgovoriti. Osim toga, znate da dame noći uvijek lažu.”

Ali predsjednica Njemačkog saveza radnika u seksualnim uslužnim djelatnostima Stephanie Klee je još uvijek jako ljuta. I to na političare koji su ovoj branši tokom koronakrize zabranili rad, piše “Deutsche Welle”.

“Politika se ružno ponijela prema nama. Šta se događa s prostitutkama, to ne zanima nikog. Pritom nismo ništa manje važne nego recimo frizeri”, kaže ova odlučna žena.

Posebno su bile pogođene prostitutke iz istočne Evrope.

“Mnoge nisu znale kako će napuniti frižider sljedeći dan, većina njih je bez finansijske rezerve, mnoge su ovdje plaćale porez, a za vrijeme lockdowna su otišle kućama pa nisu primale socijalnu pomoć”, kaže Stephanie Klee.

Sada je upravni sud ukinuo zabranu seksualnih uslužnih djelatnosti u najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. I u mnogim drugim njemačkim saveznim pokrajinama bordeli smiju ponovo otvoriti vrata.

Ali za mnoge je ukidanje zabrane došlo prekasno. Mnogi bordeli, među njima i Pascha u Kelnu, koji je slovio kao najveća ustanova takve vrste u Evropi, zatvorili su vrata. Ova branša slovi za najveće gubitnike koronakrize. Mnoge prostitutke su pokušavale, usprkos zabrani, nastaviti s radom, preko telefona ili internet ponuda.

Klee kaže da, kada se nedavno u Kelnu srela s nekoliko kolegica, njihovi mobilni telefoni nisu prestajali da zvone.

“Mušterije žele održati kontakt, pa makar i za kratko ćaskanje preko telefona”, kaže.

Ali više od pitanja kako trenutno funkcioniše rad u ovoj branši, Stefani Kli i njene kolegnice zanima kako bi to moglo izgledati u budućnosti s korona virusom, maskama, pravilom razmaka…

“Već će nam nešto pasti na pamet, bićemo kreativni. Možda se vratimo metodama koje smo zaboravili ili potisnuli”, kaže uz smiješak Klee ne precizirajući na šta konkretno misli.

Da će prostitucija opstati i da je ovu branšu nemoguće ukinuti, kako to traže neke humanitarne organizacije, smatra i Ana Rozenbah iz socijalne službe kelnskog Karitasa.

“Zabranama ne postižemo ništa”, kaže Rozenbah, zadovoljna što se prostitutke sada mogu vratiti legalnom poslovanju.

Grad na Rajni se može pohvaliti naprednim projektima kada je u pitanju zbrinjavanje prostitutki i stvaranje boljih uslova za njihov rad. Za one koje žele napustiti “najstarije zanimanje na svijetu” grad nudi nekoliko programa.

“Mi ne smijemo one koje žele istupiti iz svog dosadašnjeg posla odmah strpati u neki socijalni program. Tu su razne sudbine, neke od njih su prekinule studije ili školovanje prije nekoliko godina i mi moramo gledati kako da Iskoristimo ta iskustva”, kaže Rozenbah iz Karitasa.

Ona je 1999. radila na novom zakonu koji je legalizovao i regulisao prostituciju u Njemačkoj, zakon koji je poboljšao situaciju žena na terenu. Danas se organizacije za zaštitu prostitutki bore s drugim problemima. Mnoge žene i djevojke dolaze iz novih EU zemalja poput Rumunije i Bugarske.

“Mi se moramo boriti protiv siromaštva u tim zemljama. A ovdje u Njemačkoj zdravstvenim ustanovama moramo pomoći kako ne bi bili samo uspješni u borbi protiv širenja korona virusa nego i u zaštiti prostitutki”, zaključuje Rozenbah.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});