fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Mate Jurčić/ SUM

Njemački SPD i zeleni imaju odgovor na hrvatsko pitanje u BiH – konačno rješenje!

Autor: Dnevno.ba

Možete li zamisliti ovu situaciju? Da primjerice HDZ BiH i HDZ 1990. na zasjedanju Hrvatskoga narodnog sabora predlože Rezoluciju o stanju u Saveznoj Republici Njemačkoj u kojoj se HNS protivi postojanju njemačkoga naroda u toj državi. E upravo takav pamflet ovih dana spremili su vladajući njemački socijaldemokrati (SPD), zeleni i liberali u Bundestagu. Rezoluciju u kojoj se, ako je vjerovati medijima, njemačka vladajuća tzv. semafor koalicija protivi postojanju konstitutivnih naroda – dakle i postojanju Hrvata u BiH.

Piše: Miroslav Vasilj, Pogled.ba

Puno je toga čudnoga oko te rezolucije. Prije svega zašto bi Njemačka usvajala Rezoluciju o budućnosti BiH u kojoj se protivi postojanju tri konstitutivna naroda? Zašto bi se Njemačka protivila odlukama Ustavnog suda u BiH? Zašto bi se protivila presudi i Europskog suda za ljudska prava u kojoj se jasno navodi postojanje tri konstitutivna naroda? Zašto bi se protivila daytonsko-pariškom mirovnom sporazumu? Zašto bi se protivila Ustavu BiH – točnije aneksu četiri? Zašto umjesto dijaloga između legitimnih predstavnika tri konstitutivna naroda diktira da BiH mora biti unitaristička? Zašto bi se protivila tekovinama ZAVNOBIH koji je jasno BiH definirao kao zemlju tri naroda? Zašto bi to radila u zemlji u kojoj je četrdesetih godina prošlog stoljeća ostavila krvav trag? I ima još tisuću zašto!

Njemačka je već dva puta unesrećila Europu pa i cijeli svijet. U Prvom i u Drugom svjetskom ratu. Oba je izgubila i zbog svojih frustracija u smrt odvela milijune nedužnih ljudi. Među kojima su bili i Židovi imajući za njih konačno rješenje – istrebljenje kroz plinske komore, konc-logore, geta… Frustracija se kod dijela njemačke politike očigledno opet nakupila.

Njemačka država je danas na mnogim poljima velika od snažnoga gospodarstva, broja stanovnika, znanosti, istraživanja, obrazovanja, umjetnosti koju je podarila Europi i svijetu… No u političkom smislu Scholzova vlada i njegova politika je europski liliputanac koji je očigledno krenuo u nasilje nad onima koji su od njih slabiji.

Evo primjerice nad Hrvatima u BiH. Jer zašto bi postojao taj narod kada je njemačka vladajuća garnitura zacrtala da ne postoji. Jednostavno ćemo ih prekrižiti našom rezolucijom. Neka nemaju pravo na postojanje, na svoju kulturu, jezik… Neka ne budu politički subjekt. A pozivanje na nekakvog zastupnika Adisa Ahmetovića i bošnjačke lobiste koji su kao ključni za tu deklaraciju vrijeđa zdrav razum. Isto tako je nebitna i uloga Josipa Juratovića koji je pokazao koliko ga se ne pita u SPD-u. Još nebitnija je tzv. tiha diplomacija hrvatske vlade. Ovdje je suštinska mens rea – namjera gotovo svih njemačkih zastupnika iz reda socijaldemokrata, zelenih i liberala. A ovo je sada najava actus reus – provedbe.

Ne može više Njemačka udarati na SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku pa ni na Poljsku ili Češku. No može na sirotinju. Prvo je godinama maltretirala Grčku zbog bankrota. Zatim je na red došla Ukrajina kojoj su pred samu rusku agresiju kao pomoć, bez trunke stida, slali šljemove što je s pravom razljutilo Ukrajince. A sada je na red došla BiH koju očigledno treba razoriti. Još više oslabiti. Baciti još koju kost među njezine ljude i narode. A onda navalite! Pokupujte još ono malo resursa što nam je ostalo. Provedite konačno rješenje!

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});