fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

NOVA BLAMAŽA NA POMOLU?! Morat će se vratiti medicinska oprema iz UAE?!

Autor: dnevno.ba

Na carinskom terminalu Međunarodnog aerodroma u Sarajevu od 27. maja se nalazi medicinska pomoć težine skoro 21 tonu koja je našoj zemlji dodijeljena od Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prema informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, medicinska oprema još uvijek nije raspodijeljena u našim zdravstvenim ustanovama koje vape za zaštitnom opremom jer pošiljka do danas nije ocarinjena, iako državne institucije imaju pravo na oslobađanje od carinskih i PDV dadžbina.

Rok privremenog uskladištenja od 20 dana je već istekao, a ako se carinska procedura ne završi i u drugom ciklusu, sasvim je izvjesno da će naša zemlja donaciju morati vratiti donatoru, što bi predstavljalo još jedno u nizu blamiranja Bosne i Hercegovine.

Pošiljka od 2.145 paketa raspoređena je na sedam glavnih paleta i osam manjih kontejnera ukupne težine 20.870 kilograma, a sa aerodroma u Dubaiju je upućena prema Bosni i Hercegovini u koju je stigla 27. maja ove godine.

Od tada do danas oprema stoji na carinskom terminalu, bez da su nadležne institucije pokazale zainteresiranost za njeno preuzimanje, a potom i raspodjelu zdravstvenim ustanovama.

Na ovu pomoć računali su i u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli čije se medicinsko osoblje nalazi u problemu nedostatka zaštitne opreme koja se koristi u radu s pacijentima pozitivnim na koronavirus.

Prošle sedmice menadžment ove zdravstvene ustanove posredstvom Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona uputio je Vijeću ministara BiH zahtjev za raspodjelu donacija koje su iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara stigle u našu zemlju. Zahtjev je upućen i Ministarstvu zdravstva FBiH, kao i Federalnoj upravi civilne zaštite.

Odgovor još nisu dobili, a ukoliko odluka o raspodjeli spomenutih donacija ne dođe do sutra, direktor tuzlanskog kliničkog centra Upravnom odboru će uputiti zahtjev za odobrenje pokretanja procedure javnih nabavki kroz koje će se kupiti zaštitna oprema u vrijednosti između 200 i 300 hiljada konvertibilnih maraka.

Međutim, u skorije vrijeme sasvim je izvjesno da prijeko potrebnu opremu ljekari i medicinski tehničari neće dobiti, zbog svih procedura koje sa sobom nosi postupak javnih nabavki.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});