fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Nova verzija Windowsa i službeno dostupna korisnicima kao besplatna nadogradnja za Windows 10

Autor: dnevno.ba

Microsoft je i službeno lansirao novu verziju svojega najpoznatijeg operativnog sustava – Windows. Nova verzija, koja nosi ime Windows 11, postala je dostupna svim korisnicima sustava Windows 10 (čija su računala dovoljno jaka za podržavanje rada nove verzije) kao besplatna nadogradnja.

Kako ističu iz Microsofta, Windows 11 napravljen je kako bi bio “čišći, svježiji i jednostavniji” za korisnika, a istovremeno je zadržao sve prepoznatljive karakteristike na koje su se korisnici tijekom godina naviknuli.

Najuočljivije su kozmetičke promjene, odnosno preseljenje “Start” gumba iz kuta u središte trake zadataka. Klikom na njega otvara se izbornik s najčešće korištenim aplikacijama. Mnogi su odmah prepoznali takav način prikazivanja aplikacija kao onaj koji svakodnevno gledamo na pametnim telefonima, što bi mogao biti pokazatelj da Microsoft razmišlja o stvaranju operativnog sustava koji bi mogao biti korišten na različitim uređajima, ne samo računalnim, piše Dnevnik.hr.

Za mnoge je ipak najveća promjena bila odluka Microsofta da Windows 11 mogu pokretati mobilne aplikacije temeljene na Androidu. Za korisnike koji povezuju svoj pametni telefon s računalom to će značiti puno lakše korištenje i jednostavnije prebacivanje podataka s mobilnog telefona na računalo i obratno.

U Microsoftu su mislili i na gamere (kojih je posljednjih godina sve više). Tako je aplikacija Xbox dobila centralno mjesto, a za bolje igranje pobrinula se nova tehnologija Direct Storage, koja omogućuje grafičkim karticama pristup pohrani bez korištenja centralnog procesora. No, treba istaknuti kako će ova mogućnost funkcionirati samo na novim računalima s novim hardverom, što će vjerojatno neke natjerati da razmisle o kupovini.

Kako bi provjerili je li nova verzija Windowsa dostupna za njihovo računalo, korisnici mogu posjetiti Settings/Postavke te Update & Security/Ažuriranje i sigurnost i odabrati Windows Update/Ažuriranje Windowsa. Nakon toga treba kliknuti na opciju Check for updates/Provjeri ažuriranja. Ako je njihovo računalo spremno za ažuriranje i nadogradnju, pojavit će se opcija za preuzimanje novog operativnog sustava.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});