fbpx
Foto: Fena

Novalić i Milićević komentirali pomoć županijama: “Želimo poboljšati uvjete života”

Autor: Dnevno.ba

Nakon što su prije osam dana u Vladi FBiH potpisani ugovori o raspodjeli 200 milijuna KM županijama, premijer Fadil Novalić i ministrica financija Jelka Milićević komentirali su podršku Vlade FBiH nižim razinama vlasti.

U izjavi za Klix.ba, Milićević ističe kako je od 2020. do 2022. godine Vlada FBiH nižim razinama vlasti dodijelila 669 milijuna KM iz proračuna.

Ukupno 239 milijuna KM iz federalnog proračuna za ovu godinu Vlada izdvaja županijama i njihovim općinama i gradovima. Uz 460 milijuna KM koje je Federacija dala tijekom pandemije za održavanje ekonomske stabilnosti županija, to je ukupno 699 milijuna maraka u 2020., 2021. i 2022. godini iz federalnog proračuna, ističe Milićević.

Također, naglašava kako se dodjelom sredstava nastoje poboljšati uvjeti života građana.

Vlada FBiH ovim potvrđuje svoju opredijeljenost nastavku izravne pomoći u financiranju redovitih aktivnosti i projekata od značaja za Federaciju koji se provode na nižim razinama vlasti. Prepoznajući važnost strukturalnih reformi koje i sama Vlada Federacije u kontinuitetu provodi, ovom financijskom potporom želimo omogućiti bolje uvjete života građana, poboljšati usluge koje se pružaju lokalnoj zajednici, stvoriti bolje uvjete za poduzetništvu, te jačati ekonomsku i fiskalnu osnovu lokalnih zajednica, pojašnjava.

Ističe kako je Vlada FBiH još ranije definirala ciljeve koji se odnose na niže razine vlasti.

Građani najviše osjete značaj projekata koji donose izravnu korist u općinama njihovog stanovanja. Program ekonomskih reformi koje je Vlada usvojila u četvrtom mjesecu definira ciljeve koji se prenose i na niže razine vlasti. To su: upravljanje javnim financijama, zelena tranzicija, digitalne transformacije, ekonomske integracije, tržište energije, transporta, poljoprivreda, industrija i usluge, obrazovanje, zapošljavanje i tržište rada, socijalna zaštita i inkluzija, zdravstvena zaštita, poslovno okruženje i smanjenje sive ekonomije, govori Milićević.

Na kraju, naglašava kako se očekuje da se ovim sredstvima ublaže posljedice globalne inflacije koja neminovno utječe i na domaće tržište.

Sve to su obaveze čije ispunjenje su preuzeli i predstavnici županija koji su potpisali ugovore za ukupno 200 milijuna KM koje dajemo županijama ove godine s razine Vlade Federacije. Svakako da očekujemo da sredstva u ovim globalnim gospodarskim poteškoćama, budu usmjerena i za ublažavanje posljedica globalne inflacije i poremećaja na tržištima u lokalnim sredinama, kako bi se olakšao životni standard građana, zaključila je Milićević.

Novalić: Pomoć županijama znači i realizaciju važnih projekata

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je naglasio kako se županijama daje pomoć od 200 milijuna KM, a da će općine i gradovi dobiti 39 milijuna KM pomoći.

Već treću godinu zaredom županijama za održavanje ekonomske stabilnosti nižih razina vlasti dajemo 200 milijuna KM, a općinama i gradovima uskoro ćemo dodijeliti ukupno 39 milijuna. Vlada Federacije raspisala je Javni poziv za podnošenje prijava za financiranje i sufinanciranje projekata, od značaja za jedinice lokalne samouprave od 29 milijuna KM, dok će još 10 milijuna KM biti dodijeljeno na principu solidarnosti svim općinama i gradovima u jednakom iznosu od 125.000 KM na ime financijske pomoći proračunima, ističe Novalić u izjavi za Klix.

Pojašnjava kako je pomoć županijama usmjerena na završetak značajnih infrastrukturnih projekata.

U savezu sa županijama ugovor o raspodjeli 200 milijuna KM je potpisan i on je ujedno i pečat na ulogu Federacije Bosne i Hercegovine kao glavne osovine razvoja i lokomotive koja sve vuče naprijed. Riječ je o pomoći za provođenje strukturalnih reformi, te za financiranje i sufinanciranje infrastrukturnih projekata koji su od značaja za Federaciju BiH u omjeru 50 posto naprema 50 posto. Ovo izdvajanje znači izgradnju i završetak značajnih infrastrukturnih projekata, a što posljedično donosi nove prihode, nova radna mjesta, ekonomsku stabilnost i sigurnost građanima, ističe premijer FBiH.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI