Novi američki predsjednik Joe Biden ne ukida Republiku Srpsku!

Autor: dnevno.ba

“Rekonstrukcija ili reforma Daytonskog mirovnog sporazuma sigurno će biti jedan od zadataka SAD i novoizabranog predsjednika Joe Bidena“, izjavio je za “Dnevni Avaz” Daniel Serwer, profesor sa Sveučilišta John Hopkins u Washingtonu.

Rekonstrukcija ili reforma Daytonskog mirovnog sporazuma sigurno će biti jedan od zadataka SAD i novoizabranog predsjednika Joe Bidena“, izjavio je za “Dnevni Avaz” Daniel Serwer, profesor sa Sveučilišta John Hopkins u Washingtonu.

Serwer je, kako ga predstavlja Avaz, jedan od autora publikacije ‘Popraviti Dayton: Novi dogovor za Bosnu i Hercegovinu’, koja je podigla veliku prašinu u BiH.

SAD bi doista mogao pojačati svoje zanimanje u regiji, tvrdi Serwer, a dokaz tomu vidi u razgovorima Bidena s čelnicima Europske unije.

“Tijekom tih razgovora dogovoren je jači angažman na Balkanu, a taj angažman ne može proći bez promjena daytonske strukture BiH“, naglasio je.

Ono što je zajednički cilj SAD-a i EU jest funkcionalna, efikasna i ujedinjena država, smatra američki politolog, a do toga se može doći samo ako se uklone ‘složene upravljačke arhitekture stvorene u Daytonu’.

Kako to ostvariti? Treba stvoriti jaku vladu u Sarajevu, eliminirati i umanjiti ulogu entiteta, reformirati izborni zakon koji će elinimirati etnički utemeljene političke stranke, ukinuti tročlano predsjedništvo umjesto kojeg bi se birao jedan predsjednika i dva potpredsjednika države… 

U povodu upozorenja Raskrinkavanje.ba obavještavamo čitatelje o sljedećem: Profesor Serwer iznosi svoj stav da će poboljšanje efikasnosti i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine kao države zahtijevati izmjene Ustava, koje će eliminirati ili umanjiti ulogu entiteta, ne spominjući pri tome “ukidanje Republike Srpske”. Ovaj entitet se, zapravo, ne pominje u članku. Radi o očekivanju profesora Serwera da novi predsjednik SAD-a Joe Biden posveti pažnju “rekonstrukciji ili reformi Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Raskrinkavanje.ba je reagiralo na lažnu vijest i klikbejtk naslov koji je stajao na našem portalu, a koji je glasio: ‘BIDEN UKIDA REPUBLIKU SRPSKU? Američki politolog otkriva prve poteze nove administracije u regiji’. Povodom njihove reakcije, uklonili smo taj naslov i stavili naslov koji odgovara utvrđenim činjenicama, a koji glasi: ‘Novi američki predsjednik Joe Biden ne ukida Republiku Srpsku!’.

 

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI