fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

NOVI BIZNIS ZAVLADAO SARAJEVOM: Ukradu strane tablice s vozila, pa ih vlasniku prodaju za 500 eura!

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Istražitelji Policijske uprave Centar Sarajevo suočavaju se s do sada neviđenim načinom krađe. Zapravo se radi o kombinaciji krivičnih djela iznude i krađe.

Naime, u sarajevskom naselju Ciglane u posljednja tri dana dogodilo se najmanje pet prijavljenih krađa registarskih oznaka. Žrtve su osobe koje su u posjeti Sarajevu, a žive u inozemstvu.

Ucjenjivački poziv

Počinitelj računa da se kratko zadržavaju u Sarajevu. Kontaktira ih na njihov broj telefona i traži otkup za tablice, a cijena je, kako nam je otkrio izvor blizak istrazi, 500 eura.

Istražitelji koji rade na slučaju zasigurno misle da su vozila tipovana iz bližeg okruženja vlasnika, jer lopov ih veoma brzo kontaktira na njihove brojeve.

Onaj koji tipuje vozilo zna i broj telefona ili Facebook profil te vlasnici budu kontaktirani i putem aplikacije Messenger. Za sada je prijavljeno pet slučajeva, ali se strahuje da ih je više te da su mnogi vlasnici zbog žurbe da se vrate u matične države radi obaveza, platili ucjenu.

Pet slučajeva

Interesantno je da su sve tablice ukradene u naselju Ciglane. Stoga se sumnja da tiper živi u ovom naselju ili barem tu provodi dobar dio dana.

Do sada je nasjelo nekoliko vlasnika iz Češke, Austrije i jedan iz Belgije.

Žrtva je bio i Amir Spahić, bivši igrač Željezničara. S njegove Škode skinute su austrijske registarske oznake. Nogometaš je to prijavio policiji. Ucjenjivač ga je zvao i tražio novac. Istražitelji su bili spremni da mu pripreme klopku, ali igrač je odustao od toga te je pričekao nove tablice, koje su stigle za tri dana.

Kako saznajemo, i ostali koji su prijavili nestanak tablica, iz nepoznatih razloga odustali su od prijave.

Ovo je biznis

Pretpostavlja se da tablice kradu sitni kriminalci s kojima glavni ucjenjivač dijeli plijen.

Kako nam je otkrio naš izvor, vlasnika kontaktira muškrac koji kaže: “Slušaj, ovo je biznis, ja sam biznismen, imam tvoje tablice i znam da moraš ubrzo nazad.”

Zatim kaže da će ga uskoro ponovo pozvati te mu kazati lokaciju gdje da ostavi novac. Kada novac bude donesen, ponovo ga kontaktira i kaže mu gdje su tablice, prenosi Dnevni avaz.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});