fbpx

Novi turski kredit – nova obmana u BiH?

Autor: Dnevni avaz

SARAJEVO - I dok je još puno upitnika u zraku u vezi s turskim kreditom od 100 milijuna eura, pompozno uspostavljenim 2012. godine radi podrške održivom povratku i otvaranju novih radnih mjesta u našoj državi, u sali Parlamentarne skupštine BiH je u srijedu, uz još veću pompu, ozvaničena nova kreditna linija iz Turske u iznosu od 50 milijuna eura.

Prema najavi, i ova kreditna linija će biti implementirana putem “Ziraat” banke. Intencija je da se podrži rad malih i srednjih poduzeća te otvore nova radna mjesta.

Mizeran rast

Iz usta turskog predsjednika Recep Tayyip Erdogan moglo se čuti da je “zahvaljujući projektima ‘Ziraat’ banke, do sada osigurano 6.000 novih radnih mjesta te da će potrebe BiH biti dodatno zadovoljene novom kreditnom linijom”.

Da se, pak, cifre koje iznosi drastično kose sa stvarnošću, odnosno s informacijama službenih bh. institucija, govore podaci federalnih revizora objavljenih lani. Njima je ukazano na brojne nepravilnosti prilikom dodjele sredstava iz turske kreditne linije za održivi povratak u BiH, dakle, iste one koje je Erdoan putem “Ziraat” banke aktivirao u 2012. godini. Revizori nisu osporili podjelu kredita, jer je ustanovljeno da su dijeljene ogromne sume novca, ali je rast zaposlenosti bio mizeran! Stoga se postavlja pitanje kome su dijeljeni ovi ogromni novci i što se njima kupovalo.

Ovaj kredit, koji je posebno od tadašnjeg i sadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića najavljivan kao spasonosan za ekonomiju naše države, kako se ispostavilo, nije ni izbliza potaknuo masovno zapošljavanje. Naime, izvještaji Ureda za reviziju institucija u FBiH pokazali su da je, primjerice, za povratak Vlada FBiH dala 14 milijuna KM, dok je “Ziraat” banka iz turske kreditne linije dala tek 30 milijuna KM.

Revizijom je, također, utvrđeno da značajan broj kompanija koje su koristile kredit ove banke, a usto i grant Vlade od 30 posto, nije izvršio preuzetu obavezu zapošljavanja novih radnika-povratnika. Mediji su lani citirali Slavka Brljevića, člana Komisije za kontrolu realizacije granta, koji je kazao da je izvršeno oko 70 posto zaposlenja, gdje je utvrđeno da je direktno od granta uposleno manje od stotinu osoba!

Očigledan primjer političkih talova u vezi s turskim kreditom jeste firma ZD.I-Produkt iz Širokog Brijega, koja je povezana s Lijanovićima, a koja je, osim granta od Vlade FBiH u visini od 450.000 KM, dobila i 488.957 KM kredita od “Ziraat” banke.

Tako je ostalo posve nejasno čime je ova kompanija zaslužila da se nađe na listi dobitnika kredita iz linije koju je odobrio Erdoan. Upućeni tvrde da je ovaj kredit Lijanovićima isposlovao osobno Bakir Izetbegović.

Nedugo nakon toga krajem prošle godine javnost se mogla uvjeriti kako su obespravljeni radnici Lijanovićevih firmi, a među njima i oni iz ZD.I-Produkta, danima blokirali kompaniju “Lijanovići” u Širokom Brijegu, čiji je suvlasnik Jerko Ivanković Lijanović, tvrdeći da je odgovorna za njihovu propast.

Loše kotiraju

Prema svemu sudeći, u svemu bi najviše trebala profitirati “Ziraat” banka, koja uglavnom loše kotira u našoj zemlji, ali i lider SDA, koji će ovim novcem, kao i do sada, kupovati poslušnost i naklonost u stranci i izvan nje.

Stoga prethodno iskustvo s turskim kreditom, koje sa sobom nosi gorak okus, nimalo ne ulijeva nadu da će novom kreditnom linijom od 50 milijuna eura, koju je, također, odobrio Erdoan, biti bilo što drugačije. Ostaje nada da će revizori i druge nadležne institucije budnim okom pratiti implementaciju ovih kredita te izvještavati javnost o eventualnim zloupotrebama.

No, da bi se ispunilo obećanje od 100.000 radnih mjesta, Izetbegoviću će trebati više od telefonskog broja turskog predsjednika.

Komercijalni kredit

Ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić ističe da je ovaj kredit koji se implementira putem “Ziraat” banke, prema svim pokazateljima, komercijalni kredit, uz koji se plaća odgovarajuća kamatna stopa.

– Komercijalni kredit, kao i kreditna sredstva koja su išla ranije iz istih izvora, a vezana su za kreditne linije koje su bile usmjerene prvenstveno prema područjima u RS, imaju za cilj unapređenje biznisa i razvoj proizvodnje u oblasti agrokompleksa. To je kredit koji je bio namijenjen za početnike u biznisu – kaže Hasić.

Hurtić: Jesu li ovakvi krediti fer

Ekonomski analitičar Zlatko Hurtić ističe da su ovi krediti otvoreni prema grupaciji poduzetnika koji bi se teško mogli kvalificirati za kredit u bankama.

– Može biti problematično to jesu li ovakvi krediti fer za konkurenciju u domaćem bankarskom sektoru s obzirom na to da nude niže kamatne stope u odnosu na tržište. Mislim da ovo ne bi trebao biti problem budući da banke u BiH sve manje ostvaruju profit iz plasmana kredita, a sve više iz financijskih usluga koje nude, tako da bi ovakvi krediti čak mogli stimulativno djelovati i na obaranje kamatnih stopa za privredu kod domaćih komercijalnih banaka – ističe Hurtić.

Autor: Dnevni avaz

ZADNJE VIJESTI