fbpx
Foto: Screenshot/Facebook

Novinar Krešić o skidanju zastava Hrvata u BiH: Očito je cilj izbrisati svako sjećanje na ulogu Hrvata i stvoriti mržnju prema njima

Autor: Dnevno.ba

Nesvakidašnja situacija dogodila se u Jelahu (Usora) u Bosni i Hercegovini, gdje je novinar Miralem Merdić prvo najavio da će skinuti zastavu Hrvata u BiH koja je postavljena na lokalno katoličko groblje, a nakon što nije uspio u svom naumu, netko je prihvatio huškačku retoriku i pod okriljem noći zastavu ipak uklonio, narušavajući po tko zna koji put prava, ali i osjećaj sigurnosti Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

“Ako ne želi reagirati policija, postupiti po prijavi građana, da se ta zastava skloni, onda ću zastavu skinuti ja, smotati i odnijeti u ruke župnika don Ilije Marinovića koji ju je tu i podigao”, izjavio je Miralem Merdić za portal Crna-Hronika prije nego što je krenuo u pohod na zastavu. Po tko zna koji put narušavaju se temeljna prava Hrvata u toj zemlji, s mlakom reakcijom i osudama javnosti. U mjestima gdje su Hrvati manjina redovito se događaju izljevi govora mržnje i nepodnošljivosti. Sjetimo se samo stravične prijetnje upućene katoličkoj obitelji u Sarajevu zbog božićnog vijenca na vratima ili pak prijetnji vijećnika Semedina Omerinovića u Bugojnu kolegi Hrvatu kojem je poručio da “ako će pričati hrvatski, ide u Hrvatsku”.

Incidente koji se na štetu i zastrašivanje Hrvata opetovano događaju u BiH komentirao je i novinar Zoran Krešić ističući kako su u svim tim sredinama Bošnjaci su većina.

“Odnos između triju dominantnih naroda u Bosni i Hercegovini nažalost je lošiji 2022. godine nego što je to bio slučaj s primjerice 1998. što sugerira kako se takvo stanje mržnje, nesnošljivosti, podjela i trvenja stalno generira. U suštini radi se o sukobu politika ‘patriotizma’, ‘separatizma’ i ‘suverenosti’. Dovoljno je pročitati izvještaje stranih organizacija i administracija koje godišnje objavljuju analize o međunacionalnom nasilju, prijetnjama i mržnji”, objasnio je Krešić.

“U BiH dominira mržnja iz patriotizma koja se godina hrani mitovima o moralno superiornome narodu koji u zadnjem ratu nije činio zločine, nije imao masovne grobnice, bio je otvoren za suradnju i bio spreman praštati. Ništa od toga nije istina. Dapače. U utrci za dokazivanjem tko je veći patriota gotovo je ozakonjen lov na simbole drugih naroda koje se karakterizira okupatorskim, UZP-ovskim, neustavnim…”, dodao je.

‘Cilj je izbrisati svako sjećanje na ulogu Hrvata’
Sve to, smatra Krešić, posljednjih pola godine rezultira skidanjem i uništavanjem desetaka nacionalnih obilježja Hrvata na području naselja Jelaha kod Tešnja, Sarajeva, prije toga Fojnice kod Maglaja, Žepča, Vareša (čak i u crkvenome dvorištu) …

“U svim tim sredinama Bošnjaci su većina. Da apsurd bude još veći hrvatske zastave, cvijeće, spomenici u Jelahu, Sarajevu, Maglaju … postavljeni su za Hrvate koji su poginuli u borbi protiv srpske strane. Na tim područjima nije bilo hrvatsko-bošnjačkog rata. No oni svjedoče o HVO-u, ulozi Herceg-Bosne, Hrvata … Očito je cilj izbrisati svako sjećanje na ulogu Hrvata i stvoriti mržnju prema njima. Što se uklapa u projekt čiji je cilj stvoriti svojevrsni bošnjački kalifat na čemu sustavno rade SDA i njima bliski politički, medijski i vjerski sateliti”, zaključio je Krešić za Direktno.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI