fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Novo zaduženje za autocestu koju grade građani ove zemlje

Autor: M. Čuljak / Dnevno.ba

ZENICA - Ovaj put se radi o dionici autoceste Vc Nemila – Donja Gračanica, iznos zajma je 34 milijuna eura, „Kuvajtski fond za razvoj“ je kreditor, Vjekoslav Bevanda u ime Vijeća ministara će potpisati ugovor o zajmu a Adnan Terzić kao direktor će uime Autocesta Federacije BiH potpisati projektni ugovor dok će sve biti upriličeno s predstavnikom kuvajtskog fonda, izvjesnim Marwanom Al-Ghanemom.

Nekoliko rečenica u medijima o najavi potpisivanja ugovora o zajmu objašnjava tko, što i zašto, ali bi trebalo nekoliko knjiga napisati o pozadini stanja do kojeg smo došli, da za izgradnju jednog manjeg dijela autoceste država diže zajam, a usput njeni građani redovno plaćaju naknade za izgradnju autocesta i ostalih cesta, preko akciza za naftu i njene prerađevine, naravno, a usput se država i hvali koliko dnevno od tih naknada za gorivo ubire, koliko dijeli na Federaciju, RS i Brčko distrikt, no od toga ima malo koristi pošto se, evo, opet podiže novi najam koji nije besplatan, kojemu upravo akcize na naftu postaju jamac za vraćanje, to jest, građani ove države će vratiti i ovaj i sve ostale kredite koje je vlast podigla, ako bude građana, naravno.

Znamo vrlo dobro da bi nam iz Vijeća ministara ili iz Autocesta u dvije prosto-proširene rečenice objasnili zašto se dižu novi zajmovi i koji su načini prikupljanja i dijeljenja sredstava za autoceste. Znamo da bi nam, neupućenima u labirint brojnih kreditnih zaduženja, na brzinu nešto „smuvali“ da nas se riješe, ali isto tako znamo da jedna mala vijest o podizanju zajma za dionicu autoputa Nemila – Donja Gračanica neće nikoga previše uzbuditi. Građani ova dva mjesta će uskliknuti i nazdraviti skorom cestovnom povezivanju, kredite vraćamo svakako svi pomalo, i ništa drugo nije ni važno.

No, jest itekako važno ako se pogleda malo dalje u budućnost. Ovih 34 milijuna eura su mali potočić u usporedbi s nabujalom rječinom kredita koje će vraćati, dok su živi, i ona djeca što se danas rode, ako ostanu živjeti ovdje, naravno, i ako ih uopće roditelji odluče podizati na ovoj predivnoj, ali i prezaduženoj zemlji.

Usput rečeno, osim vijesti o ovom novom zaduženju u jednim novinama može se pročitati i storija o broju uposlenih u državnim institucijama, o tome kako su visoki predstavnici preopteretili ionako opterećeni državni administrativni aparatprebacivajući nadležnosti sa entiteta i županija na državu, kako država ne može vječno hraniti sve one koji bi htjeli na njene jasle, i kako se ne bi trebalo dogoditi da nova zaposlenja na državni aparat dovedu do još većih opterećenja proračuna. Sve ovo podsjeća na jedan – glazbeni bend.

BlixaBargeld je jedna dobro poznata ličnost u svijetu glazbe, dugo je svirao gitaru u bendu The Bad Seeds koji je prateći bend poznatog australskog kantautora Nica Cavea. No, prije nego je zasvirao u Bad Seedsima, Bargeld je osnovao bend u rodnoj Njemačkoj koji se zove „EinsturzendeNeubauten“. U slobodnom prijevodu ime benda znači „samo-urušavajuće novogradnje“. A kad se ova država, zbog njenih prevelikih zaduženja, prevelikog administrativnog aparata na svim razinama, i zbog pomanjkanja stanovništva koje neće sve to više moći iznijeti na svojim plećima, kada se počne samo-urušavati, sve će podsjećati na zvukove s jednog od prvih albuma benda BlixeBargelda.

Kad bi se ta glazba prenijela na film, Jack Nicholson bi reprizirao ulogu iz „Isijavanja“, pokojni Kubrick bi ubacio i neke elemente iz „Paklene naranče“ a deskripciju bi vodio Edgar Allan Poe. Usput bi nas i „Mars napao“ a plejada domaćih političara i državnih službenika bi sa kuvajtskim biznismenom ispijali koktele u baru pored kinodvorane u kojoj bi se prikazala ta apokalipsa, očito neopterećeni brodom koji nam naočigled tone ali neka, dobro je dok prvog liježe plaća sa državnog aparata.

A kada jedna dionica autoceste bude gotova, najveći licemjeri u povijesti politike doći će na njeno otvaranje i reći – evo, mi napravili. Napravili ste vi, da, da, puno toga, za sebe i svoje svite neugašene žeđi i neutažene gladi, a ceste prave građani po čijim džepovima najviše ide.

Autor: M. Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});